21 KASIM, PAZAR, 2021

Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün “Moment/An” Sergisi Maçka Sanat Galerisi’nde

Maçka Sanat Galerisi (MSG) beş yıl aradan sonra sanatçı, akademisyen Serhat Kiraz ve sanatçı ve bilgisayar programcısı Hakan Gündüz’ün “Moment/An” başlıklı sergisiyle yeniden kapılarını açıyor. Sergi 18 Aralık tarihine kadar MSG’de sanatseverlerle buluşuyor.

Kuruluşundan 40 yıl sonra 2016’da sanatseverlere veda eden Maçka Sanat Galerisi (MSG), Rabia Çapa’nın kurumu devrettiği kızı Didem Çapa ile verdiği ortak karar ile yeniden hayat buldu. “Moment/An” başlıklı sergide yer alan eserler, Mimar Konuralp’in kullandığı 10 x 10 cm’lik ham seramik karoların etkisiyle karakteristik denebilecek iç ve dış tasarımıyla izleyicileri zamana ilişkin uçsuz, bucaksız bir tecrübeye davet ediyor.

Kiraz ve Gündüz, “Moment/An” projesiyle insanoğlunun varoluşunu emek, farkındalık ve mülkiyet gibi unsurlarla farklı disiplinler üzerinden hesaplanabilir, kazanılabilir, sorgulanabilir ve harcanabilir kılan “zaman”a verdikleri fiziksel, kavramsal, akustik, görsel ve kişisel yorumları bitiştiriyor. İkili, kavramsal ve deneyimsel zeminde dün, bugün ve yarını, MSG’deki tarihsel an ve mekân kapsamında pekiştiriyor ve tartışmaya açıyor.

Tarihi duvar saatleri, elektronik çark düzenlemeleri, güneş saati ve sayısal ya da görsel yerleştirmelerle kendi devinimini izleyiciyle edinen “Moment/An” sergisi, deneyim tasarımı ve mekân tarihine göndermelerle zenginleşiyor. Sergi, Kiraz’ın MSG’de açtığı 1984, 1993 ve 2007 tarihli üç ayrı kişisel sergisinden sonra ortaya koyduğu ve aynı zamanda bir yeni medya sanatçısı olan Hakan Gündüz’ün de mekân ve zamana kattığı sanal, psikolojik ve duyusal müdahaleyle yeni boyutlar kazanıyor. Sergiye “Mementografi - Andaçnâme” başlıklı okumasıyla AİCA Türkiye üyesi ve bağımsız gazeteci, yazar Evrim Altuğ katkıda bulunuyor.

​Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün “Moment/An” başlıklı sergisi 18 Aralık tarihine kadar MSG’de ziyaret edilebilir.

0
2884
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle