18 OCAK, SALI, 2022

Seniha Ünay ve Aytuğ Aykut’un “Faunaya Ağıt” Sergisi Simbart Projects Çukurcuma’da

Simbart Projects Çukurcuma, Seniha Ünay ve Aytuğ Aykut’un eserlerinden oluşan “Faunaya Ağıt” başlıklı karma sergisini 13 Ocak - 19 Şubat tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.

İnsan merkezciliği, hayvanlarla ilişkimiz üzerinden sorgulayan “Faunaya Ağıt” sergisi, egemen ve buyurgan özne olarak insanla, insan bakış açısından ele alınan hayvanın ilişkisi üzerine eğiliyor. Bu bağlamda hayvan türlerini yeryüzünde belirli bir yaşam alanına göre sınıflandıran faunaya dönüp bakarken ağıt niteliğinde bir gerçekliği gözler önüne seriyor.

Çalışmalarında gündelik yaşamın algılanma biçimlerini nesne ve özne ilişkisi çerçevesinde ele alan Seniha Ünay, insan merkezci bakış açısında nesne konumuna indirgenen yeryüzü ile egemen ve söz sahibi görülen özne olarak insanın sorunlu ilişkilerine ikili karşıtlıklar yerine çok yönlü süreçler olarak bakmayı tercih ediyor. Sanatçının sergide bulunan Henüz İsimsiz başlıklı serisi, gündelik yaşantımızın içinden insan kaynaklı nedenlerle uzaklaşan ve güzel, sevimli oyuncak temsilleriyle hayatımıza iştirak eden hayvanların, merkez dışına itilme, yeniden var edilme, dekoratif ve işlevsel bir unsur hâline getirilmesine odaklanıyor. Çalışmalarda kesik insan uzuvları insanın şiddetine; oyuncak hayvanlar ise hayvanların nesneleştirilmesine dair bir ironiyi temsil ediyor. Seri, izleyiciyi canlı-cansız, insan-insan olmayan arasındaki ilişkiye yeniden bakarak kendi konumunu sorgulamaya yöneltiyor.

Genellikle suluboya ve mürekkep ile çalışan Aytuğ Aykut, üretimlerinde doğa ve insan ilişkisine odaklanıyor. Bu ilişkinin birlikteliği ve yıkıcılığı üzerinden, ekolojik devamlılık temelinde fenomenlerle ilişki kurmaya çabalarken, ekolojik sistemde insanın kendi türüyle ve diğer türlerle kurduğu ilişkiyi, kolektif hafıza temelinde yeniden bir bakış açısıyla üretiyor. Aykut’un sergideki Sayılacak Kadar Azlar başlıklı serisinde insan-hayvan birlikteliğini ve bu birlikteliğin zorunluluğunu vurguluyor. Seri, günümüzde en nadir bulunan haykıran turna türüne odaklanırken, kısa ve uzun vadede gerçekliğin kâğıt üzerinde imge olarak kalmasını engellemek için yapabileceğimiz şeyler olduğu ümidini kuvvetlendirmeyi amaçlıyor.

​Seniha Ünay ve Aytuğ Aykut’un “Faunaya Ağıt” başlıklı karma sergisini 13 Ocak - 19 Şubat tarihleri arasında Simbart Projects Çukurcuma’da ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Seniha Ünay, Henüz İsimsiz, 2021, tuval üzerine yağlıboya 90 x 110 cm
​2. Aytuğ Aykut, Sayılacak Kadar Azlar, 202, kâğıt üzerine mürekkep 100 x 70 cm

0
973
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage