10 EKİM, CUMARTESİ, 2020

Seda Hepsev’den İmkansız Bir Mekân Arayışı: Cennetten de Garip

Seda Hepsev'in ismini Jim Jarmush’un 1984 yapımı Stranger Than Paradise filminden alan yedinci kişisel sergisi "Cennetten de Garip", 15 Ekim – 21 Kasım 2020 tarihleri arasında x-ist’te izleyiciyle buluşacak.

Hepsev, sergide yer alan eserlerinde kusursuz ve dolayısıyla imkansız bir mekân arayışı, yer değiştirme, olası yeni mekânda hafızayı ve bedeni dönüştürme, yeniden kurgulama ve ikna olma süreçlerini ele alıyor. Bu sergi için Stranger Than Paradise’taki üç karakterin üç şehir arasında yolculuğunun sahip olduğu çokluk, hafiflik, belirsizlik, merkezsizlik fikrinden yola çıkıyor. Resim, desen ve objelerin yer aldığı sergide eserler, ‘Hazırlık’, ‘Yolculuk’, ‘Cennet’ ve ‘Bir Sene Sonra’ başlıklı dört yerleştirme hâlinde sergileniyor. İsimler belli bir sıralama yaratıyor olsa da serginin kurgusu, kağıdın ve tuvalin dışında da devam eden yarım kalmış imgeler, kesinlik, çerçeve ve sınırlara engel oluyor. Serginin kurgusunda yolculuk ve yer değiştirmeyi sağlayan su unsuru; figürlerin su, deniz veya nehir kenarlarının yakınlarında bulunmalarıyla harekete kapı aralıyor.

​Hepsev; “Cennetten de Garip” sergisinde kadın bedenlerinin kendi mekânlarını yaratma gücünden besleniyor. Sergide yer alan desenler ve resimlerde kişisel ve kolektif hikâyelerden yola çıkarak kurgulanmış hayali mekânlar ve bedenler bulunuyor. Deniz, dağ ve bitki örtüsü gibi çeşitli coğrafi ögelerin temsilleri, parçalanmış ve mekâna dağılmış motifler, figürler hem mekânla hem birbirleriyle etkileşim hâlinde, eylemlerinin ne olduğuna dair tanımsız ve belirsiz bir hareketliliğin içinde yer alıyor. Adorno; “Zihnimizde Onlara Yer Yok” isimli makalesinde ‘şeyleşmemiş’ olanın, sayılıp ölçülemeyenin yaşamı da son bulmaktadır derken, sadece düşünce ve anımsama olarak sürüp giden şeylerden bahseder.Ona göre ev geçmişte kalmıştır, kendi evimizi ev olarak görmemek, orada kendimizi evimizde hissetmemek ahlakın bir parçasıdır. “Cennetten de Garip” sergisinin yolculuğu da bu tanım ya da tanımsızlık etrafında şekilleniyor.  

0
2331
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle