19 NİSAN, CUMA, 2024

Sayna Soleimanpour’un İlk Sergisi “Life in Plastic” x-ist’te

Sayna Soleimanpour’un “Life in Plastic” başlıklı ilk kişisel sergisi 18 Mayıs tarihine kadar x-ist’te sanatseverlerle buluşuyor.

Sayna Soleimanpour’un 2021 yılında You can be anything - if we let başlıklı işiyle başlattığı Life in Plastic serisinin devamı niteliğindeki bu sergide sanatçı “Yaşadığım hayat plastik mi?”, “Gerçekten mutlu muyum?”, “Bu cümleleri neden seçtim?”, “Tercihlerimin ne kadarı bana ait?”, “Ben olmak ne demek?”, “Anılarım gerçek mi?”, “Rüyada mıyım?” sorularını kendine yöneltiyor. Sanatçı ayrıca plastik üzerinden kız çocuklarının küçük yaşlardan beri beyinlerine kodlanan toplumsal normlar ve politik stratejilerin sosyolojik etkilerini şahsi gözlemleriyle sunuyor ve plastiği aktivist bir pencereden, kendi bilincinin uyanış yolculuğundan yola çıkarak hem meta hem de metafor bağlamında sorguluyor.

“Toplumsal tanımları, kuralları kim, ne zaman, ne için kurguladı? Hareketlerimiz, kararlarımız özgür irademizin birer sonucu mu yoksa fark etmediğimiz, bizden beklenenleri yaptığımız bir manipülasyonun mu içindeyiz? Zihnimizde yarattığımız soyut bir kutunun içindeyiz belki de... Sayna Soleimanpour’un ‘Life in Plastic’ sergisinde galerinin girişinde ziyaretçilerin de içine girebileceği, sanki her daim ısrarla bekleyen dev bir ‘biçilen roller’ kutusu karşılıyor bizleri. Anne, baba, birilerinin başarılı çocuğu, arkadaşı, eşi, sevgilisi, sanatçı, işçi, beyaz yakalı, ünlü, sporcu... Toplumun bize biçtiği rolleri, rollerimize biçtiği davranış kodlarını kurulu birer oyuncak bebek gibi oynadığımız birer kutudayız. Bu sergide kutudan sanatçı ile beraber çıkmak bizim elimizde... Mavi hapı mı seçeceğiz yoksa kırmızı hapı mı?

(...)’Yandım, piştim. Ölmeden önce öldüm. Varoluşuma dair her şeyi kucaklamam gerektiğini öğrendim. Ve sonra...Yeniden doğdum.’

Peki ya sen, buna cesaret etmeye hazır mısın?”

0
2133
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage