05 NİSAN, CUMA, 2024

Salt Beyoğlu’nda “Yuvarlak Masa Toplantıları: Sorumluluklar Üzerine”

Salt Beyoğlu’nda sanatseverlerle buluşan Handan Börüteçene’nin “Üç İç Denizin Ülkesi” sergisi kapsamında 6 Nisan Cumartesi günü güncel sanat alanında kayıp eser vakalarına odaklanan iki yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek.

Handan Börüteçene’nin en kapsamlı sergisi “Üç İç Denizin Ülkesi”, kırk yılı aşkın süredir arkeoloji, tarih ve doğa odağında üreten sanatçının pratiğine bütünlüklü bir bakış sunuyor. Börüteçene’nin kaydı tutulmamış, gözden ırak kalıp doğru şekilde muhafaza edilmemiş ve kaybedilmiş işlerine vurgu yapan sergi, Türkiye’de sanat eserlerine yönelik ihmalkâr tavra da dikkat çekiyor.

Serginin gündeme getirdiği bu tavra referansla, 6 Nisan Cumartesi günü 12.15-17.00 saatlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da “Sorumluluklar Üzerine” başlıklı yuvarlak masa toplantıları düzenlenecek. Ferda Çağlayan, Osman Erden, Ayşe H. Köksal ile Ali Şentürk’ün konuşmacı olarak yer alacağı ilk oturumda, örnek vakalar üzerinden Türkiye’de sanatın maddi belleğinin aşınmasının arkasındaki koşullar değerlendirilecek; süregiden tahribat kültürüne dair tespit ve görüşler paylaşılacak. Selim Bilen, Behiye Bobaroğlu, Haro Cümbüşyan ve Saliha Yavuz’un bir araya geleceği ikinci oturumda ise sanatçı, temsilci ve koleksiyoncuların sorumlulukları ile aralarındaki ilişki tartışılacak. “İhtilaf durumlarında uzlaşma nasıl sağlanır?”, “Bilinçli bir koruma etiği nasıl tahsis edilir?” gibi sorular üzerinde durulacak. Bu program ile seçili örnekler üzerinden kayıp eser vakalarına dair bir çerçeve oluşturulması amaçlanıyor.

​Hakan & Melis Börteçene ve Spot Projects’in destekleri, Asya International Movers (Nakliyat), Dostcam (Prodüksiyon), Eureko Sigorta ve Jotun Boya’nın katkılarıyla hayat geçirilen “Üç İç Denizin Ülkesi” sergisini Ramazan Bayramı’nın birinci ve ikinci günleri (10-11 Nisan) hariç 14 Nisan’a dek Salt Beyoğlu’nda ziyaret edebilirsiniz. “Yuvarlak Masa Toplantıları: Sorumluluklar Üzerine” etkinliği hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Künye:
1. Handan Börüteçene’nin Ataköy 9. Kısım’daki heykeli, 1987-1988 Fotoğraf: Mustafa Hazneci (Salt), 2023
2. Handan Börüteçene’nin Yeryüzünün Belleği (1995) serisinden, kayıp bir bellek kasası Sanatçının izniyle
3. Handan Börüteçene’nin Mutfak Ordusu serisinden kayıp heykeli Londra’da bulundu Sanatçı ve Esti Barnes’ın izniyle

0
753
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage