28 EYLÜL, PERŞEMBE, 2023

Sahaflardan Alınan Sahipsiz Fotoğraflara Hikâyeler: “Sepya”

İlkay Yıldız’ın sahaflardan aldığı sahipsiz fotoğrafları öyküleştirdiği, 41 tasarımcının hayal gücünün anlatılardaki fotoğrafları yeniden şekillendirdiği kitabı Sepya, Alfa Yayınları’ndan çıktı.

Yıldız, sahaflarda başladığı bu siyah beyaz maceraya okuru da davet ediyor. Her bir fotoğrafa yeni bir öykü veriyor. Bu fotoğraflar 41 tasarımcının elinde yeniden hayat buluyor. Bir vapur düdüğünde, bir dilek ağacında, bir çocukluk rüyasında, sokak aralarında, şarkılarda dolaşıyor; uzak akrabalarla, yakın dostlarla selamlaşıyor. Feraye, Nevbahar, Müberra ve Kriko Cemil’i takdim ediyor okura. Kaçırılan vapurlar bu bir kahkahalık, iki hayretlik hikâyelerde yakalanıyor. Ertelenen özürler dileniyor, çiçeğe su veriliyor, bir türlü terk edilemeyen şehirlerden çekip gitmek mümkün oluyor bu öykülerle; bazen mutlu sonlar bazen hicran yaraları bahşediliyor.

“Birinin kusuruna güleceğimiz günler olacaktı, tepeden bakacağımız birileriyle tanışacaktık, burun kıvıracağımız hikâyeler dinleyecek, bize düşmediği halde akıl vereceğimiz insanlar çıkacaktı karşımıza; sınanmadığımız günahlar üzerine ahkâm kesecektik, anlatacak anlaşılmayacak, anlamak istemeyecek, yalnız kalacak, yalan söyleyecek, mutlaka bir dedikoduya karışacak, defalarca hayal kırıklığına uğrayacak ve illa ki bir kalp kıracaktık. Biz bu dünyanın yıkılacağını çok zamandır biliyorduk. Sadece o gün geldiğinde biz orada olmayacaktık. Geleceği değiştiremeyeceğimiz aşikârdı, biz geçmişimizi bugünden seçmek istiyorduk. Geçmiş bizim için tek bir fotoğraf olacaktı. Günün birinde hepimiz o fotoğrafa bakıp aynı şeyleri düşünecektik.”

https://www.youtube.com/watch?v=_5i_SVI0BM8

0
837
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage