03 MAYIS, CUMA, 2024

Richard Ford’dan Bir Başyapıt: “Kanada”

Richard Ford’un, “Amerikan edebiyatının yeni yüzyıldaki muhtemelen en büyük romanı” olarak tanımlanan kitabı Kanada, Umay Öze’nin çevirisiyle Jaguar Kitap’tan çıktı.

Ford; yarım yüzyılı aşkın bir süreye yayılan sarsıcı bir aile trajedisini başkahramanı Dell Parsons’ın gözünden aktarıyor. On beş yaşındaki Dell Parsons ve ikiz kız kardeşi Berner’ın anne babası, içine düştükleri darboğazdan kurtulmak için banka soyduktan sonra yakalanır. Anneleri Neeva, devlet tarafından alıkonulmamaları için yakın arkadaşı Mildred Remlinger’dan çocukları sınırın ötesine, Kanada’ya, abisi Arthur Remlinger’ın yanına götürmesini ister. Fakat Berner kendi kaderini kendisi tayin etmek ister ve Mildred’ı beklemez. Dell ise anne babasının kırık dökük bıraktığı hayatı hiç bilmediği bir ülkede sıfırdan kurmak üzere Mildred’la birlikte Kanada’nın uçsuz bucaksız çayırlarına doğru yola çıkar. Orada onu bekleyen hayat bilinmezliklerle, sırlarla doludur.

“Önce anne babamın yaptığı soygunu anlatacağım. Ardından da, sonra işlenen cinayetleri. Asıl önemli kısım soygun, çünkü kız kardeşimle benim hayatımızın seyrini belirleyen bu oldu.”

0
596
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage