18 ARALIK, CUMA, 2015

Renklerin Ayrışmış Haline Bir Bakış

Peter Zimmermann’ın Dirimart’taki üçüncü kişisel sergisi olan CMYK, 24 Aralık – 30 Ocak 2016 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Son resimlerinde renk ayrımı yöntemiyle çalışmakta olan Peter Zimmermann, bu sergisinde CMYK baskısında kullanılan dört mürekkebe, yani camgöbeği (cyan); galibarda (magenta); sarı (yellow) ve siyah (key) renklerine gönderme yapıyor. Sergiye adını veren bu renk modeli, mürekkebin renkleri kısmen veya tamamen açık renk bir arka planda maskelemesi ve yansımayı önlemek amacıyla bazın parlaklığını eksiltmesi için uygulanıyor. Sanatçı, resimlerinde dijital olarak manipüle ettiği fotoğrafları kullanması bir yana, imgelerinde varolan orijinal renklerden ana renkleri ayrıştırarak, izleyiciyi soyutluğu artmış resimleri yorumlamaya sevk etmek istiyor.

Zimmermann’ın resimleri, geleneksel resim sanatını Modernizm ve Color Field hareketi ile ilişki içerisinde yeniden yorumluyor. Sanatçının çalışma süreci, fiziksel olarak ya da tarayarak biriktirdiği görseller ile başlarken, bu görsellerin bilgisayar ortamında biçimlerinin bozulmasıyla evriliyor. Tanınmaz hale getirilen imgeler tuval üzerine aktarılıp, üzerlerine dökülen renkli reçine ile şekilleniyor. Zimmermann’ın, 20 yılı aşkın süredir epoksi kullanımı ile tanımış olan ve bir nevi simyasal etkileşime giren bu kompozisyonlarının, aslında kendisinin renk ve ışık algısına olan yeteneğinin bir ürünü olduğu söylenebilir.

0
2616
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage