26 EKİM, SALI, 2021

PİLEVNELİ’den İki Yeni Sergi

PİLEVNELİ, İngiliz sanatçı Richard Wilson’ın “Mekânı Başkalaştırmak” başlıklı Türkiye’deki ilk sergisine ve Defne Tesal’ın “Tereddüt” başlıklı kişisel sergisine 27 Ekim - 5 Aralık 2021 tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.

40 yılı aşkın bir süredir Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Meksika, Rusya, Avustralya ve birçok Avrupa ülkesinde kapsamlı müze sergileri ve kamusal projeler düzenleyen Richard Wilson, 2017’de Londra’daki Annely Juda Gallery’de gerçekleştirdiği “Stealing Space” başlığı altındaki büyük kişisel sergisini şimdi PİLEVNELİ’de sanatseverlerin beğenisine sunacak. Sergi sanatçının büyük ölçüde mühendislik ve inşaat dünyasından ilham alan sekiz heykel, bir yerleştirme, dokuz çizim, beş baskı ve üç duvar kolajından oluşuyor. Daha önce Saatchi Koleksiyonu’nda bulunan, şimdi ise Tazmanya’daki Mona’da kalıcı olarak sergilenen 20:50 adlı yerleştirmesi; sergilendiği mekânın bel hizasına kadar, eserin ismini aldığı geri dönüştürülmüş motor yağı ile doldurulmasıyla oluşuyor. Tek bir girişten giren izleyici, her tarafı yağ ile çevrilene kadar platformda ilerliyor. Yağın yansıtıcı yüzeyi odanın mimarisinin tam olarak yansımasını sağlarken, izleyici kendini simetrik bir görsel düzlemde buluyor. Sergi kapsamında sanatçının 20:50 adlı yerleştirmesi PİLEVNELİ Dolapdere’de görülebilecek.

Desen, dikiş̧, video ve mekâna özgü enstalasyonlar üreten Defne Tesal’ın “Tereddüt" başlıklı sergisi galerinin ikinci ve üçüncü katlarında sanatseverlerle buluşacak. Sanatçının eserleri kendisinin ve kullandığı malzemenin defalarca tekrar eden jestlerinden oluşuyor. Sanatçı yaşadığımız zamanın sürekli ve ileriye dönük hızına karşı yapıtlarında döngüsel, ritme sokan, akışkan ve durağan hareketleri temel alıyor. Eserler tereddüt anlarının içindeki duygusal ve duyusal hareketlere odaklanıyor.

​Richard Wilson’ın Türkiye’deki ilk sergisi “Mekânı Başkalaştırmak” ve Defne Tesal’ın “Tereddüt” başlıklı kişisel sergisi salı - cumartesi 10.00 - 18.00 saatleri arasında PİLEVNELİ’de ziyaret edilebilir.

0
1373
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage