16 ŞUBAT, SALI, 2016

Pera Müzesi’nde “Kahve Sohbetleri”

Pera Müzesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği iş birliğiyle Şubat-Mayıs 2016 arasında Kahve Sohbetleri başlıklı dört konuşmadan oluşan bir etkinlik serisi sunuyor. Müze’nin Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı koleksiyon sergisi kapsamında sunulan serinin ilk etkinliği, 20 Şubat Cumartesi günü Osman Serim’in Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu ile başlıyor.

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır, etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Seçki, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ekseninde inceliyor.

Osman Serim’in Cumartesi günü gerçekleşecek konuşmasının ardından 26 Mart’ta Yrd. Doç. Dr. Hatice Nihal Bursalı ile “Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü” üzerine bir konuşma, 30 Nisan’da Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu ile “Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var” başlıklı bir sohbet ve Vedat Ozan ile “Koku ve Kahve” konusunda bir etkinlik gerçekleşecek.

0
4486
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage