08 MAYIS, CUMARTESİ, 2021

Pera Film’den Yeni Bir Çevrim İçi Program: “Dijital Duygular”

Pera Film’in “Zevk Meselesi” sergisi çerçevesinde hayata geçirdiği “Dijital Duygular” başlıklı çevrim içi seçkisi 9 - 29 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor. ABD ve İspanya’dan beş yapımın yer aldığı seçkiyle internet dünyasının ve tüketim kültürünün toplumsal yansımaları çarpıcı bir dille anlatılıyor.

Ortaya çıktığı günden bu yana anlamı sürekli değişen kitsch kavramının beğeninin şekillenmesindeki rolüne odaklanan “Zevk Meselesi” sergisi kapsamında düzenlenen film programı, sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramının, yüksek sanata karşın kitle kültüründeki yükselişin ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin, sinema ve video sanatındaki yansımalarını bir araya getiriyor.

Rock grubu Lynyrd Skynyrd’ın “Freebird” şarkısından uyarlanan Özgür Kuş filminde Suzie Silver hem tüm rolleri üstleniyor hem de filmi yönetiyor. Silver cinsiyetler ve türler arası geçişi sağlamak üzere olağanüstü bir görüntü yelpazesinden ve özel efektlerden faydalanıyor bu sayede izleyiciye bir görsel şölen sunuyor.

Programda gösterilecek Julia Meltzer ve Amanda Ramos’un (chantlandia) isimli kısa filminde internetin sosyal mekân olarak nasıl işlediğini ele alınıyor. Film izleyiciye şu soruyu soruyor: “Bilgi Çağı bizi gerçekten bir araya mı getirir, yoksa birbirimizden daha fazla ayrılmamıza mı neden olur? Bilgisayarın plastik ara yüzüyle samimi ve yakın olabilir miyiz?”

Seçki kapsamında izleyiciyle buluşacak olan eğlenceli filmlerden biri de 2006 yılında anonim biçimde internette yayınlanan ve yaklaşık yarım milyon görüntülemeye ulaşarak YouTube'un açılış sayfasına düşen kısa film Mükemmel Yabancılar İçin Sevgililer Günü. Brooklyn’li bir sokak kedisinin internet kullanıcılarına aşk mektubu niteliğindeki bu kısa film “viral” hale gelen sanat videolarının ilk örneklerinden biri.

Seçkide yer alan yapımlar arasında Shu Lea Cheang’ın aynı oyuncularla farklı dönemlerde çektiği iki filmi de bulunuyor. Fresh Kill filmi beyaz, burjuva, heteroseksüel bir dünyada kurumsal kapitalizm tarafından sınırlara itilmiş insanlar arasındaki bağları ortaya çıkarıyor ve yüksek teknolojik tüketim kültürünün zehirli sonuçlarına maruz kalan kıyamet sonrası bir manzarayı anlatıyor. Cheang’in konum tabanlı mobil internet dizisi Harikalar Geziniyor ise Madrid’in Maravillas (Harikalar) olarak da anılan Malasaña semtinde geçiyor. Harikalar Geziniyor ana akım-dışı yeni eşcinsel kuşağı; mülteciler, göçmenler, açık aileler, sürdürülebilir yaşam gibi konularla ele alıyor.

“Dijital Duygular” seçkisinde yer alan yapımlar 9 - 29 Mayıs tarihleri arasında peramuzesi.org.tr adresinde izlenebilir.

0
798
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage