24 EKİM, SALI, 2023

Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran İki Oyunla İstanbul’da

Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran’ın yönetmenliğini üstlendikleri NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var ve ashura oyunları ekim sonunda İstanbullu tiyatroseverlerle buluşacak.

Yeni projeleriyle İstanbul sahnelerine yeniden dönüş yapan Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran, yönetmenliğini üstlendikleri, geçtiğimiz sezon Berlin’de ilk kez sahnelenen yeni oyunları NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var 30 Ekim akşamı saat 20.00’de Duru Tiyatro - Watergarden Performans Sahnesi’nde Türkiye prömiyerini yapacak. 2004 yılında 14.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivalinde ilk kez oynanan ashura ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, uzun süre sonra ilk kez 31 Ekim akşamı saat 20.30’da DasDas’ta sahnelenecek.

NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var oyunu, doksanlı yılların sonunda ırkçı eylemlerine başlayan ve 2000 yılı itibarıyla on bir yıl boyunca Almanya’nın farklı yerlerinde cinayetler işleyen, bombalı saldırılar gerçekleştiren “NSU üçlüsünün” cani eylemleri üzerinden hâlâ günümüzde de var olan kurumsal ırkçılığı ve ayrımcılığı gözler önüne seriyor. 2009 yılında Ufuk Güldü tarafından kurulan Theater 28’in ev sahibi olduğu Ballhaus Prinzenalle Berlin’de 23 Eylül 2022 tarihinde ilk kez oynanan, Tuğsal Moğul’un kaleme aldığı, Övül ve Mustafa Avkıran’ın sahnelediği ve Saliha Kerkhoff’un dramaturgisini üstlendiği oyunda, Freya Kreutzkam, Lukas David Schmidt, Jonas Broxtermann rol alıyor. Oyun Türkçe altyazı ile izleyicilerle buluşacak.

Adı insanlık tarihi kadar eski ashura oyunu ise yüzlerce yıldır, Anadolu toprakları üzerinde “homojen” bir toplum yaratma adına oradan oraya savrulan, zorunlu olarak göç ettirilen insanları, sürgüne zorlanan mültecilerin göç yollarını, göç yollarında 12 dilde söylenen şarkılarla anlatıyor. Üç dine ait şarkıların metnini oluşturduğu ashura, zorunlu göç, kimlik, aidiyet, dil, dilsizlik gibi temalar içeriyor. Müzisyen, şarkıcı ve oyuncuların birlikte yer aldığı oyunda Mustafa Avkıran ile Övül Avkıran, yüzlerce yılda oluşan sözlü miras ile resmi tarih bilgisini müzik-tiyatro tanımı içinde yeniden sorguluyor.

​30 Ekim’de Duru Tiyatro - Watergarden Performans Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var oyunun biletlerine buradan, 31 Ekim’de DasDas’ta sahnelenecek ashura oyunun biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

0
852
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage