31 OCAK, ÇARŞAMBA, 2024

Osman Dinç’in “Göz Kuşak’ı Altında” Sergisi Pi Artworks İstanbul’da

Pi Artworks İstanbul, Osman Dinç’in “Göz Kuşak’ı Altında” başlıklı kişisel sergisini 3 Şubat-23 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

Osman Dinç’in eserleri, Minimalizm ve Arte Povera’nın kesişim noktasında yer alıyor. Sanatçının ağırlıklı olarak çelik, cam ve ahşap heykelleri, zaman, mekân, insanlık ve kozmik düşünce arasında sezgisel olarak evriliyor; soyutlamaları, heykellerin herhangi bir döneme veya ideolojiye bağlı kalmamalarına olanak tanıyor.

Serginin adı “Göz Kuşak’ı Altında”, sergide yer alan fotoğrafları temsil ediyor. Bir damla çini mürekkebi kullanılarak oluşturulmuş bu görüntüler hem göz bebeğini hem de evrenin dört bir yanına dağılmış kara delikleri anımsatan formların benzerliklerini vurguluyor. Sanatçı için uzaydaki kara deliklerle göz bebeği arasındaki bağlantılar daha da ileri giderek bilim ve kuramsallığın alanına giriyor. Bir kara deliğe giren tüm ışık, hiçbir zaman geri dönmemek üzere emiliyor, hatta üst düzey bilim insanları bile bu ışığın nereye gittiğini belirleyemiyor. Benzer şekilde, ışık ilk olarak göz bebeğine girdiğinde kayboluyor ve gideceği yer belirsiz oluyor.

Elbette göze giren ışık, davranışlarımızı etkileyen ve yönlendiren bilgi olarak algılanır. Bazı yeni teorilere göre kara deliğe giren ışık, galaksilerin oluşumunda önemli rol oynuyor. Bazı bilim insanları, kara deliğe giren ışık ışınlarının başka bir boyutta, başka bir evrende ortaya çıkarak varlık kazandığını savunmaktadır.

Her iki durumda da önemli olan, bilginin dönüşümü ve sürekliliğidir. Bir örnek: En basit atom olan hidrojen, evrenin oluşundan beri ne yapması gerektiğini bilir ve unutmaz. Ve bu bilgi aslında ölümsüz olan tek şeydir. Biz canlılar ölümsüz olmadığımız için unutma kabiliyetimiz vardır. Bu nedenle sanat eserlerim genel olarak unutulmuş ortak duyguların ve bilgilerin arkeolojik çalışmaları olarak değerlendirilebilir. Ne zaman ve hangi medeniyetlerde ne işe yaradığı bilinmeyen objeler ve aletler gibidir. Kendi hikâyelerini anlatan figüratif eserlerdir.”

Künye:
1. “Göz Kuşak’ı Altında”  Sergisi 
​2. Osman Dinç, Ankara atölye, 2023

0
1585
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage