23 EKİM, CUMA, 2020

OMM’un Bedenini Yaratan Emekçilere Bir Teşekkür

OMM - Odunpazarı Modern Müze’nin Editoryal Direktör’ü Büşra Erkara ve İstanbul’da yaşayan gazeteci Paul Benjamin Osterlund’un hazırladığı röportaj sorularından ve Emilio Hope’un çektiği fotoğraflardan oluşan ve müzenin inşaatında çalışan ve müzeye emek veren insanların gerçek hikâyesini bir araya getiren OMM’u Yapan İnsanlar (The People Who Made OMM) kitabı yayımlandı.

Eskişehir’de 2019 yılının Eylül ayında kapılarını açan OMM - Odunpazarı Modern Müze’nin kurucusu Erol Tabanca’nın emeğe duyduğu saygının sembolü olarak, ilhamını OMM inşaatında formen olarak görevli olan Mehmet Akif Güler’in henüz “doğmamış” modern müzeyi yoldan geçen meraklı bir çifte sevgi ve heyecanla anlatmasından alan OMM’u Yapan İnsanlar, OMM’a emek verenlerin hikayelerini, zanaatlarına olan bağlılıklarını anlatıyor. Ziya Kanbur, Ramazan Korkmaz, Eşref Koçak ve diğer 18 emekçinin yüzlerindeki çizgiler kadar gerçekçi monokrom portrelerinin yer aldığı kitabın tasarımını Studio PUL üstlenirken kitapta Batuhan Keskiner’in mimari fotoğrafları da yer buluyor.

Emilio Hope, OMM’u Yapan İnsanlar kitap projesi hakkında şu sözleri söylüyor: "Projemizin amacı oldukça netti: Müzeyi yaratan işçilerin yüzü ve sesi olmak. Estetik anlamda tatmin edici, güzel bir kitap yaratmanın ötesinde, toplumsal bağlamda değeri olan bir proje hedefledik. OMM toplumdan birinin, o toplumdaki herkesi bir araya getirmesi düşüncesiyle inşa ettiği bir müze. Bu müzeyi elleriyle yapan işçileri kitaba taşımak OMM'un felsefesiyle birebir örtüşüyor."

Türkçesi sadece 1000 adet basılan ve İngilizce baskısı da bulunan OMM’u Yapan İnsanlar’a Eskişehir’de OMM Dükkan şubelerinden ve İstanbul Minoa kitabevinden ulaşabilirsiniz.

0
3009
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage