07 ARALIK, PAZARTESİ, 2020

Olga Tokarczuk’un “Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler”i Türkçede

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Olga Tokarczuk’un iki savaş arasındaki çöküşü, masalsı olduğu kadar vurucu bir tonda resmederek okuru varlık, hiçlik, zaman, modernite, fanilik üzerine düşünmeye çağırdığı romanı Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler, Neşe Taluy Yüce’nin çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.

Tokarczuk, bu kitabında dünyanın bir mikrokozmosu olarak irdelenen bu mitsel Polonya kasabasından kesitler sunuyor; 1914’ten 1980’e kadar insanlığın değişimini, Kadimzamanlar’da yaşayan üç neslin arketip fertleri üzerinden anlatıyor.

​Dört melek tarafından korunan Kadimzamanlar, evrenin kalbidir. Burada zaman farklı akar. Bu ne hükümetlerin, ne generallerin ne de başkanların tarihidir. Kadimzamanlar’ın her sakini kendi zamanının hikâyesini yazar: İnancını yitiren toprak sahibi Popielski, geçmişinden kopmak istemeyen Michał, kendini ormana hapseden Kötü Adam, savaşla birlikte vicdanını yitiren Ivan Mutka, dünyanın karmaşasını emen kahve öğütücüsü, deliliğin sınırlarında dolaşan ve kabul edilmeyen Başak, ölümün yaşamı olan mantar miselleri, ağlamayı unutan Paweł, değişimlerle çalkalanan insan karşısında hiç değişmez gözüken meyve bahçeleri… Peki kim yazmaktadır zamanın kaderini?

0
4914
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage