24 TEMMUZ, CUMA, 2020

“Normal”i Yeniden Şekillendirmek

Pera Film, Pera Müzesi’nin “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyon sergisinden ilham alarak hazırladığı yeni film seçkisini çevrim içi olarak sanatseverlerin beğenisine sunuyor. 24 Temmuz (bugün) ile 24 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek gösterimler, ağırlık ve ölçü temasının bilim, günlük hayat ve sanattaki yansımalarının izini sürüyor.

Pera Müzesi’nin birinci katında sanatseverlerle buluşan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” sergisi, M.Ö. 2000’den günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu coğrafyasında kullanılmış, kullanıldıkça dönüşmüş, ölçüldükçe standartlaşma sürecine dâhil olmuş ağırlık ve ölçü aletlerine ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında gösterilen eserler, insanoğlunun doğa ve kendisiyle ne tür bir iletişime girdiğini gözler önüne seriyor. Birçok farklı uygarlık ve tarihten ölçü ve ağırlık birimini içeren sergi, ziyaretçilere farklı coğrafya ve insanların aynı konuya nasıl da farklı bir gözle yaklaşabildiğine dair de ilginç anekdotlar sunuyor.

İzleyicilere tarih boyunca ağırlık ve ölçü birimi olarak kullanılmış farklı unsurları sunan ve bu konular hakkında bilgi veren gösterimler, dünyanın farklı bölgelerinden birçok ilginç çalışmayı da içeriyor. “Hassasiyet: Her Şeyin Ölçüsü” adlı seri ise İngiliz matematikçi ve popüler bilim kitapları yazarı Marcus du Sautoy’un 7 ölçü biriminin bilimi ve medeniyeti nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seriyor. Program kapsamında ayrıca Katherine Behar ve Nicola Lorini’nin ağırlık ve ölçü temalarına dokunan video işleri de gösteriliyor.

Pera Film tarafından merkeze “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyon sergisinin konularak hazırlanan “İnsanın Ölçüsü” film seçkisi, 24 Ağustos 2020 tarihine kadar Pera Müzesi’nin internet sitesi üzerinden takip edilebilir.

​Pera Müzesi’nin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

0
1513
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage