06 EKİM, ÇARŞAMBA, 2021

Nef, Sıtkı Kösemen’in “Dönüşümler” Sergisiyle 16. Contemporary İstanbul’da

Nef, fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen’in 1973-1989 yılları arasında Bodrum’da çektiği fotoğraflardan oluşan ve kentin tüm bileşenlerine tanıklık eden “Dönüşümler” başlıklı sergisi ile Contemporary İstanbul 16. edisyonunda yer alıyor.

Bihter Sabanoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı ve Nef’in katkılarıyla gerçekleşen “Dönüşümler” sergisi, Sıtkı Kösemen’in 1973-1989 yılları arasında Bodrum’da çektiği 21 fotoğraftan oluşuyor. Nef Reserve projeleriyle Bodrum’u geçmişten geleceğe özünde taşıdığı değerleri ile yaşatmayı önemseyen Nef, sanatın farkındalık gücünü, “Dönüşümler” sergisiyle vurguluyor. Bodrum ve sanat tutkusunu bir araya getiren sergide yer alan geçmişle bugünü buluşturan eserler, Sıtkı Kösemen’in bakış açısıyla zamandan bağımsız bir şekilde ortaya konulan bir Bodrum günlüğünü yansıtıyor.

Sıtkı Kösemen eserlere konu olan zamanları şu şekilde anlatıyor: “ODTU Mimarlık Fakültesi 1. sınıf öğrencisi iken Bodrum'a âşık olmuştuk. Otobüs ile Ankara'dan yaptığımız yolculuklar 12 saat sürerdi. Plaj olarak en çok vakit geçirilen yer Kale’nin yanındaki beton dalgakıran veya Bardakçı Koyu. O zaman Bardakçı’ya yol yoktu. Küçük motorlar sizi Bardakçı’ya götürürdü. Malum Bardakçı’nın en popüler siması Zeki Müren hep bu güzel koyda denize girerdi.”

Serginin küratörü Bihter Sabanoğlu şunları söylüyor: “Fotoğraflar bir zamanlar ulaşılması güç, ama terk etmesi daha güç o kentin tüm bileşenleri hakkında bir tanıklık. Bu, kaybedilene bir güzelleme olmaktan çok, sayfalarında anıların, birbirinden alabildiğine farklı insan hayatlarının, doğal ve suni elementlerin, güneşin, kirecin, taşın, ahşabın istiflendiği bir günlük.”

Ayrıca sergi alanında tasarımcı Sema Topaloğlu’nun Reflective Garden isimli yerleştirmesi yansıma için cam ve aydınlatmadan oluşan bir bahçe ile yer alıyor. Hem ışığı yayan hem de yansıtan cam ve pirinçten bir dizi aydınlatma armatürü ile tasarlanan eserde bitkileri karşılayan bu ışıklar insan yapımı bir “biyolüminesans” oluşturuyor. Bitki ışıkları, Bodrum’un doğal topoğrafyasından etkilenerek Akgöz Peyzaj Tasarım’dan peyzaj mimarı Zeynep Akgöze tarafından tasarlanan sazlık alanda düzenlendi. Bu alanda bir zeytin ağacı ve Türkiye’nin Ege Bölgesi’ne özgü farklı bitki türleri yer alıyor.

​“Dönüşümler” sergisi 7 - 10 Ekim tarihleri arasında 16. Contemporary İstanbul’da görülebilir.

0
1624
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage