04 TEMMUZ, CUMARTESİ, 2020

Müzik Endüstrisi Ekonomi ve Hayata Dair Ne Söylüyor?

Obama döneminde ekonomi başdanışmanlığı yapan iktisat profesörü Alan B. Krueger’ın müzik endüstrisinin çeşitli yönleriyle fotoğrafını çekerken, buradaki eşitsizliklerden yola çıkarak dünya ekonomisine dair teşhis ve önerilerde bulunduğu çalışması Müzikonomi - Müzik Endüstrisi Ekonomi ve Hayata Dair Ne Söylüyor?, Ergin Özler’in çevirisiyle, Mundi Kitap tarafından yayımlandı.

Alan B. Krueger, müzik endüstrisinin genel sorunlarına olan yaklaşımının yanı sıra yüz binlerce insanın hayatına mal olan küresel salgının müzik endüstrisinde yarattığı güncel sorunlara da cevap arıyor: Canlı müzik bir daha eskisi gibi olacak mı? Bu dönemde insanların ne kadarı bir araya gelerek eğlenmek isteyecek? Evden yapılan canlı yayınlar ve bu yayınların çoğunlukla “bedava” olması, dinleyicinin/izleyicinin kafasında performansın anlam ve önemine dair bir erozyona yol açacak mı? Müzisyenler, teknisyenler, ışıkçılar nasıl para kazanacak? Müzik, dünyanın en ucuz şeyi olmaya devam mı edecek, yoksa daha da mı ucuz olmalı? Peki müziksiz bir dünyayı birkaç gün deneyimlemek, acaba toplumun geri kalanına başka bir fikir verir miydi? Ve herkesi farklı farklı vuran bu salgın sırasında, müziğin bize nasıl güç, şifa ve dayanma gücü verdiğini bir kez daha görmedik mi?

Müzikonomi, dertleri giderek büyüyen müzik sektörünün ve dünya müzik çevrelerinin bu dertleri toplumun gündemine getirmelerindeki yeni yollardan biri.

​Görsel Tyler Comrie’ye aittir.  Görsel Kaynak: The New York Times

0
1739
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle