24 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2024

Monica Fritz’in “Out of Place” Sergisi Şule Gazioğlu Art & Design’da

Monica Fritz’in “Out of Place” başlıklı kişisel fotoğraf sergisi 18 Mayıs’a kadar Şule Gazioğlu Art & Design’da sanatseverlerle buluşuyor.

1958’de New York’ta doğan ve 18 yaşından beri fotoğrafçılık yapan Monica Fritz’in fotoğrafları çok sayıda karma sergide yer aldı. Bunlar arasında Paris’teki Arap Dünyası Enstitüsü, Birleşik Krallık’taki Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü (RIBA) ve Suudi Arabistan’daki Kral Abdülaziz Dünya Kültürü Merkezi’nde (Ithra) düzenlenen sergiler bulunuyor.

“Bulunduğu yerlerin ‘tipik’ özelliklerini ve kendine has yönlerini yüceltmekten daima imtina ediyor. Monica Fritz, bunu yapmaktansa alışılmış dışında yerlerde gezinmeyi yeğliyor. Onun bakışında sıradan şeyler gizemli hale geliyor, egzotik dünyalar tanıdık bir çehreye bürünüyor. Sessizlikler ise ahengi çağrıştırıyor. Herhangi bir yeri andırabilecek mekânlar, fotoğrafçının ışıkla ve gölgeyle özlerini yakaladığı anda ve ölçüde aidiyetlerini ilan ediyorlar.

Ritimli bir büyülenişler geçidi bu: her fotoğraf karesinde, yolları tesadüfen kesişen nesneler ve insanlar sanki birbirleri için yaratıldıklarını keşfediyorlar. Fakat bu bir sır, ya da Sicilya’yı ve Hindistan’ı, Sana ve İstanbul’u, New York’u, Milano’yu ve fotoğrafçının ruhuyla sorguladığı daha nice zaman ve mekân adasını birbirlerine bağlayan bir gizemin asla bulunamayacak cevabı.”

Profesör Paolo Girardelli, Boğaziçi Üniversitesi, Sanat Tarihi

0
461
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage