05 KASIM, PERŞEMBE, 2020

"Meydan" ve "Milat" Sergilerinin Tarihi Uzatıldı

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 22 Eylül 2020 tarihinde ziyaretçiyle buluşturduğu, Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat binasının ikinci katında Deniz Gül’ün mekâna özgü bir biçimde hazırladığı yerleştirmesi “Meydan”ın, üçüncü katında ise Lale Müldür’ün son resimlerini kapsayan “Milat” sergisinin ziyarettarihlerini 27 Kasım'a kadar uzattı. 

Deniz Gül’ün sanatseverleri belirli bir mekân veya sokakta olmayı deneyimlemeye çağıran yerleştirmesi “Meydan”, bir arada yaşamanın çeşitli izlerini taşıyan kamusal alanlardaki mekânsal ilişkileri birçok farklı açıdan değerlendiriyor. Gül’ün son dönem çalışmalarını bir araya getiren sergi, izleyiciyi meydanla kurulabilecek ilişkilerin çoğulluğunu birlikte düşünmeye davet ediyor. Deniz Gül, Meydan kelimesinin “alan, bulunulan yer ve çevresi, ortalık, karşılaşma yeri, imkân, vakit, oyun yeri, göz önü, çağrı yeri, açık yer, kavuşulan yer, görünülen, gösterilen” gibi karşılıklarını içeren sözlük anlamlarından ilham alıyor.

Lale Müldür’ün son dönemde üzerinde çalıştığı resimlerini bir araya getiren “Milat” ise usta şairin şiirlerinde beliren imgelerin izlerini sürüyor ve bu resimleri farklı bir perspektiften sergi kapsamında görme imkânı sağlıyor. Şairin şiir dünyası ile resim üretimleri arasındaki bağıntıları da görünür kılan sergi, izleyicilere uç noktalarda gezinen eşsiz tablolar sunuyor. Müldür’ün şiirlerinin davet ettiği imgesel alanın renkleri, jestleri ve figürleri resimsel bir üretim içinde yeniden yorumlandığı sergi, adını Lale Müldür’ün son kitabı “Tehlikeliydi, Biliyordum”un ilk şiiri Milat’tan alıyor ve sanatçının üretiminde bir kırılma anını düşünmek arzusundan da besleniyor.

“Meydan” sergisi, aynı zamanda Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan kitapla da farklı bir bütünlük sağlıyor. Deniz Gül, Derya Bayraktaroğlu, Kerem Ozan Bayraktar ve Kevser Güler’in yazıları ile Murat Aluçlu’nun fotoğraflarının yer aldığı kitabın tasarımını Ömer Ozan Erdoğan yaptı. Küratörlüğü Yapı Kredi Kültür Sanat Sergiler Direktörü Kevser Güler tarafından üstlenilen “Meydan” sergisine zaman içerisinde duyurulacak çevrim içi etkinlikler de eşlik edecek.

Küratörlüğünü Yapı Kredi Kültür Sanat Sergiler Direktörü Kevser Güler’in üstlendiği “Milat” sergisine paralel olarak hazırlanan kitapta ise Lale Müldür’ün şiirlerinden bir seçki, Fisun Yalçınkaya’nın kendisi ile yaptığı bir röportaj ve Kevser Güler’in bir metni yer alıyor. Kitabın tasarımında ise Ulaş Uğur’un imzası bulunuyor.

​Her iki sergi de 27 Kasım 2020 tarihine kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta görülebilir.

0
4603
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage