01 MART, PAZARTESİ, 2021

#MeToo Hareketi Nasıl Başladı?: “Kadın Dedi ki”

Pulitzer Ödüllü gazeteciler Jodi Kantor ile Megan Twohey'in Hollywood film yapımcısı Harvey Weinstein'in yaptığı cinsel taciz ve istismarlarını kanıtlayıp, New York Times'ta yayımlamalarını öncesiyle sonrasıyla, yaşanan tüm gelişmeleri perde arkasıyla anlattıkları kitapları Kadın Dedi ki - #MeToo Hareketini Başlatan Cinsel Taciz Hikâyesinin Açığa Çıkışı, Sevim İrem Alkılıç’ın çevirisiyle Bilgi Yayınevi’nden çıktı.

#MeToo, erkeklerin özellikle konum ve kariyerlerinin gücünü kullanarak yaptıkları cinsel taciz ve istismarlara karşı bir tepki olarak gelişti ve tüm dünyaya yayıldı. Bu hareketin fitilinin ateşlenmesinde Jodi Kantor ve Megan Twohey'in uzun süren çalışmaları sonucunda Hollywood film yapımcısı Harvey Weinstein'in yaptığı cinsel taciz ve istismarlarını kanıtlarıyla New York Times'da yayımlamalarının önemli payı oldu. Ve bu süreç Weinstein'in işlediği cinsel suçlardan dolayı ceza almasıyla sonuçlandı.

"Bu geçmiş, onu yaşayan hepimize ait: Kilit altındaki hükümet ve şirket sırlarıyla ilgilenen araştırmacı gazetecilikten farklı olarak, bizim çalışmamız, çoğumuzun okullardan, ailemizden, işyerlerimizden ve bizzat kendi hayatlarımızdan aşina olduğumuz tecrübelerle alakalı. Fakat bu kitabı sıfır noktasına mümkün olduğunca daha yakın olabilmeniz için yazdık.

Yaşananları elverdiğince doğrudan ve güvenilir biçimde aktarabilmek için röportajların, e-postaların ve diğer birincil dokümanların nüshalarını bu kitaba dahil ettik. Kitapta, Weinstein'le ilgili film yıldızlarıyla yaptığımız ilk sohbetlerden notlar, Bob Weinstein'in kardeşine yazdığı sorgulayıcı mektup, Ford'un mesajlarından alıntılar ve diğer pek çok ilk elden kaynak yer alıyor. Paylaştıklarımızın bir kısmı aslında kayıtdışı görüşmelerdi fakat olaylarda yer alan taraflarla tekrar görüşüp ek haberler yaparak onları da buraya dahil edebildik. Kayıtlar ve röportajlar sayesinde, bizzat şahit olmadığımız olaylarla konuşmaları da burada anlatabildik. Bu kitap, bunların hepsiyle Londra'dan Palo Alto'ya kadar uzanan yüzlerce röportaj ve kaydı içeren üç yıllık bir sürece dayanıyor: Notlar kısmı, hangi bilgiyi hangi kaynak ve kayıtlardan öğrendiğimize dair detaylı verileri içeriyor.

Son olarak bu kitap, bu olayları anlamaya çalıştığımız süreçte geliştirdiğimiz ortaklığın bir kaydıdır."

Fotoğraf: Katharina Poblotzki (Kaynak: Marie Claire)

0
3048
0
  • 01-03-2021
    0
    749
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 01-03-2021
    0
    880
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 01-03-2021
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage