22 NİSAN, PAZARTESİ, 2024

Melike Abasıyanık Kurtiç Retrospektifi “Bir Denizkestanesinin Anıları” Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde

Melike Abasıyanık Kurtiç’in “Bir Denizkestanesinin Anıları / Memoirs of a Sea Urchin” başlıklı kapsamlı retrospektif sergisi 1 Eylül tarihine kadar Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Erimtan Müzesi, Galeri Nev ile birlikte Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) iş birliğinde gerçekleşen serginin küratörlüğünü Deniz Artun üstleniyor. Sergi, Melike Abasıyanık Kurtiç’in sanatının omuriliğini oluşturan tohum seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğraflarını ayrı ayrı, tüm özgün ve karmaşık doğaları içinde izleyiciye sunuyor. Aynı zamanda sergi, bu birbirinden farklı üretimler arasındaki olağanüstü tutarlılığın, sonsuz ve girift tüm ilişkilerin hissedilebilmesini de amaçlıyor.

Yaşarken üretimini çok az paylaşmış olmasına rağmen, hakkında çokça yazılmış, özellikle de pek çok söyleşi gerçekleştirmiş sanatçı, ilk bakışta genellikle bir formu, bir kabuğu ya da uzayın ta kendisini ‘açan’ birisi izlenimi veriyor. ‘Bir Denizkestanesinin Anıları’, geçmişte yazılanların aksine, Melike Abasıyanık Kurtiç’i ‘kapatan’ bir sanatçı olarak sunuyor, sergide kabuk kabuklanıyor, yosun yosunlanıyor, taş taşlaşıyor. Dolayısıyla, bir yandan, el yordamı desenler, karalanmış çalışma notları, kırılmış deniz kestaneleri ve henüz yaş deniz yosunlarına yer veren sergi, bir yandan sanatçının atölyesinde kurduğu, bir doğa bilimci laboratuvarının kapılarını açıyor ve araştırmasının katmanlarına tanıklık edilmesine vesile oluyor. Diğer yandan aynı malzemeler, eserlere son derece kişisel ve mahrem bir hazine olarak da eşlik ediyor ve izleyenleri aynı atölyede yaşayan filozofun ya da şairin karanlıklarında da dolaştırıyor.”

Deniz Artun, 2024

“Bir Denizkestanesinin Anıları / Memoirs of a Sea Urchin” başlıklı sergini, 1 Eylül'e kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

​Künye: Melike Abasıyanık Kurtiç, Denizkestanesi, ekolin-çini mürekkebi, 1982

0
629
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage