24 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2020

Mehmet Güreli’den Öyküler: Şehirli Karınca

Mehmet Güreli’nin sinemanın, edebiyatın, müziğin ve resmin unutulmaz eserlerinin izinde kurguladığı öykülerinden oluşan kitabı Şehirli Karınca, Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Öykülerde bir Truffaut filminin içinde başlayan yolculuk Truffaut'nun gerçek yaşamıyla iç içe girip Jean Vigo'ya, Joyce'a, Beckett'e, Zweig'a, haikunun ustası Başo'nun yalın, yalın olduğu ölçüde derin evrenine uzanıyor; oradan Bresson'un Balthazar'ına uğrayıp Fritz Lang'e, de Sica'ya, Rotko'ya, Walser'a uzun bir solukla bağlanıyor. Karanlığın gizli misafirlerinin tekinsizce dolaştığı film noir bir anlatının üzerine örtüsünü sererken, intihar etmiş, yaşamı deliler evinde bitmiş yaratıcılar satır aralarında canlanıyor.

“Joyce ile Beckett’in yolları bir gün Paris’te kesişir ve sıkı dost olurlar. Savaş sırasında Beckett direnişçilere katılır ve “Gloria” adlı bir hücreye yazılır. Ama çember giderek daralır, tehlike çok yaklaşmaktadır. Daha sonra eşi olacak Suzanne ile güneye kaçmalarının daha doğru olacağını düşünürler. Roussillon’a giderler, toprakta çalışıp yeraltı faaliyetlerini sürdürürler. Bir ara dinamit saklama işi Beckett’e verilir. O da Poe’nun “Ça- lınan Mektup” hikâyesindeki gibi davranır. Yani her şeyi göz önünde bırakır. Bazen de ortadan kaybolur; sabotaj işlerine katılır. Savaştan sonra De Gaulle tarafından direniş madalya- larıyla ödüllendirilir. Ama bundan Suzanne’ın bile yıllar sonra haberi olur.” (Kitaptan alıntıdır)

​Fotoğraf: ©Korhan Karaoysal

0
3748
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage