07 EYLÜL, PAZARTESİ, 2020

Masumiyetin Barındırdığı Zehir

.artSümer, The Empire Project iş birliğiyle 12 Eylül’den itibaren Banu Birecikligil’in “Lathyrus’un Sabahı” başlıklı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturacak. Sanatçının yedinci kişisel sergisi olan “Lathyrus’un Sabahı”, Birecikligil’in yakın dönem resim ve heykel çalışmalarını bir araya getirecek.

İçinde bulunduğmuz güncel sosyal/sağlık ikilemine dair önemli paralelikler kuran sergi, adını bezelye ailesinin oldukça zehirli bir üyesi olan “Lathyrus” bitkisinden alıyor. Lathyrus, rengarenk narin çiçekleriyle masum görünümüne rağmen içinde çok zehirli türleri bulunan bir yabani bezelye ailesinin ortak adı olması bakımından sergideki çalışmalarla çeşitli bağıntılar da kuruyor. Çalışmalarında temel sosyal ihtiyaçlarımız olan insan teması, aidiyet duygusu, sıcaklık, süreklilik, topluluk hislerini ve şu anda içinde bulunduğumuz tecrit ve yalnızlık duygusunu hafifletme arzumuzun barındırdığı tehlikeleri vurgulamak isteyen sanatçı, bu yolla benzer bir duygu dünyasından eserleri ortak bir konsept etraıfnda birleştiriyor.

Yeni kişisel ergisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Birecikligil, çalışmaları üzerine şu ifadeleri kullanıyor: “İnsanlığın o dönemde karşı karşıya olduğu çıkmaz korkunç. Açlıktan ölmemek için felç olma riskini alacak kadar çaresiz olmak... Son dönemde bizler de kaygı ve ölüm korkusunu yakından tatmaktayız. Bir bitkinin kimyasal bileşimi veya bir virüs olsun; küçücük varlıkların fiziksel varlığımızı ve zihinsel sağlığımızı ne kadar zayıflattığını gördük. Rahatlıkla bozduğumuz doğaya dönmek için hissettiğimiz naif özlemin yetmediğini ve bir anda geri dönemeyecek kadar kırılgan olduğumuzu fark ettik.”

​Banu Birecikligil’in “Lathyrus’un Sabahı” başlıklı kişisel sergisi 12 Eylül ile 14 Kasım 2020 tarihleri arasında .artSümer’de ziyaret edebilirsiniz.

0
1983
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage