29 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2021

Masumiyet Müzesi Yeniden Açılıyor

Tarihte bir romandan esinlenerek hayata geçirilen ilk müze olan Masumiyet Müzesi, 3 Ağustos’ta kapılarını yeniden ziyaretçilere açacak.

2012’de açılan Masumiyet Müzesi, 2020 yılında pandemi nedeniyle ziyarete kapatılmıştı. Yeniden açılışını 3 Ağustos’ta gerçekleştirecek olan Masumiyet Müzesi, pandemi koşullarına uygun biçimde Grazia Toderi ve Orhan Pamuk’un dört yıl süren ortak çalışması Kelimeler ve Yıldızlar/Words and Stars isimli videosuyla yeniden açılacak. Ayrıca Orhan Pamuk imzalı 50 adet Masumiyet Müzesi ve 50 adet Veba Geceleri kitabı müze mağazasında satışa sunulacak.

Kelimeler ve Yıldızlar/Words and Stars, İtalyan sanatçı Grazia Toderi ve Orhan Pamuk’un dört yıl süren sayısız toplantılar ve yoğun yazışmalarının ardından, bu istisnai sanatsal birliğin sonucu, “monolog”, “diyalog” ve “konuşma” başlıklı bir üçleme şeklinde ortaya çıktı. Video, insanlığın özündeki yıldızları incelemeye olan yatkınlığını odağına alarak iki kişi arasındaki çocuksu diyaloğu yansıtıyor. Videoda yer alan metin Orhan Pamuk’un 2008 yılında kaleme aldığı Masumiyet Müzesi romanından ilhamla yazıldı. Videodaki metin romanın iki kahramanı Füsun ve Kemal’in yıldızlara bakarken birbirlerine yönelttikleri çocuksu, varoluşsal ve metafizik sorulara ve yeniden çocukluklarına dönmelerine odaklanıyor. Kelimeler ve Yıldızlar/Words and Stars “Aklımızdaki manzaralar ile şehirlerin üstündeki gökyüzü arasında görsel bir bağlantı var mı?” sorusunu soruyor.

2013 yılında video için İstanbul’a gelen Grazia Toderi, şehrin yüksek binalarından, minare şerefelerinden gece İstanbul görüntüleri çekti. Sanatçının görüntüleri, Orhan Pamuk’un cümleleriyle birleştiğinde yıldızlar ve İstanbul’un ışıklarından hayali haritalar oluşuyor. Görüntü ve yazının hareket hâlinde olduğu videoda kelimeler şehrin ışıklarıyla birleşiyor, sesler uzaktaki görüntülere karışıyor. 15 dakikalık bu deneyim dürbünden bakıyormuş izlenimi veren duvara açılmış deliklerden izleniyor.

Kelimeler ve Yıldızlar/Words and Stars 2017 yılında Torino’daki Mart, Museo d’Arte Moderna e Contemporanea di Trento’da, 2019 yılının Haziran ayında da Cenevre’deki Centre De La Photographie Genève’de ziyaretçi ile buluştu.

0
2802
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage