07 OCAK, PERŞEMBE, 2021

Kültürel Bir Bağlam Kurmak

Akbank Sanat, küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği altı sanatçının ve “öncül” olarak seçilen sanatçıların eserlerinin yer aldığı “6 Sanatçı Öncülünü Arıyor” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sergi kapsamında sanatçı Murat Akagündüz; Avni Lifij’i, Alpin Arda Bağcık; İrfan Önürmen’i, Ramazan Can; Şakir Gökçebağ’ı, Fırat Engin; Sarkis’i, Güneş Terkol; Gülsün Karamustafa’yı, Burcu Yağcıoğlu; Semiha Berksoy’u kendi öncülü olarak seçtiği “6 Sanatçı Önclünü Arıyor” sergisiAkbank Sanat’ta 13 Şubat 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

​Küratör Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, sergi ile ilgili değerlendirmesinde şöyle diyor: “Türkiye’de yaşanan sert modernleşmenin getirdiği bir yanılgı var: yeni, modern ve nihayet güncel olan geçmişten kopuk olandır. Oysa öyle değil. Belleğin ve anımsamanın modern yapısı geçmişi başka bir anlayışla diri tutar. Modern bir eklemlenme sorunudur. Arada kopuşlar, köktenci yadsımalar bulunabilir. Öncü aramıyoruz. Gerçek o. Ama öncüller önemlidir. Üstelik öncülün önemi insan güç kazandıkça artar. Silik, zayıf ve belirsiz olan için öncülün bir önemi, yararı, katkısı olmaz. Modern sanat öncüllerin tarihiydi. Güncel sanat tarihini kendisiyle başlatabilir. Gene de ‘etkilenme korkusu’ kapının dışında duruyor. Soybilimse başka bir gerçek. Türkiye’de üretilen güncel sanatın iç serüveni bazen baba bazen ana katilliği üstüne oturuyor. Ama öldürmek yok etmeye yetmiyor. ‘Habeas Corpus’un yanında öldürülenin cesedi ne olacak? Çünkü, bellek ve anımsamayla yaşıyoruz. ‘Bastırılan geri döner’! Sorun neyi anımsayacağımızdır. Kanon ve klasik olanı başat saymayabiliriz. Örtük, ayrık, saklı, çevrede, yeraltında ve minör olan çok daha güçlüdür. Madunların da tarihi yazılıyor, yazılmalıdır. 1980 sonrası doğan ve yapıtlarını üreten 6 sanatçı yerlerini belirledikten sonra öncüllerine bakıyor. Bakmak kültürel bir bağ/lam kurmaktır. Bağlam tarihsel olduğu kadar tarih dışı olma niteliğine de sahiptir. Sergi 6 sanatçının bizzat ve teker teker saptadığı 6 öncülü kendilerine bağlıyor. Belki de hepsine... Bütün parçalarından farklıdır.”

0
2023
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage