03 TEMMUZ, PAZAR, 2022

Kijosk’ten Fanzin Sergisi: “Türkiye’den Mini Zine Arşivi”

Bağımsız yayıncıları, illüstratörleri, sanatçıları desteklemeyi ve sergilemeyi amaçlayan Viyana’da bir bağımsız sanat alanı olan Kijosk, “Türkiye’den Mini Fanzin Arşivi” başlıklı sergiyi 13 Temmuz tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Kijosk, “Türkiye’den Mini Fanzin Arşivi” sergisinin yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşiler gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Deniz Beşer’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, 1990’lardan günümüze Türkiye’den seçilmiş bazı fanzinlerden ve diğer kişisel yayın biçimlerinden oluşuyor. Sergide yer alan fanzinler ve sanatçılar arasında Mondo Trasho, Nase Zine, Çizgi Fanzin, Heyt be! Fanzin, Deniz Beşer, Sedef Karakaş / Bir Canavar Sevdim, Andromeda'dan Reptilians, ⅖ BZ / Güzel, Ünderground, Arzu Arısoy / IEKA Haber, Dinçer Dökümcü, Erdem Varol, Suimasen Türkiye, Rakısquad, İbrahim Karakütük, Bunu Neden Kimse Fark Etmedi, Fanzineist Viyana, Mirror Selfieholic ve Paslı Teneke yer alıyor.

‘İstanbul, 1990'lardan beri zengin bir bağımsız yayıncılık mirasına sahipti. 1970'lerin Londra merkezli punk zine Sniffin’ Glue uluslararası bir dönüm noktasıysa, İstanbul’daki eş değerleri Mondo Thrasho ve Laneth’ti. Bu kendin yap yayınları farklı estetik rotalar aldı ve farklı sahneler tarafından sahiplenildi, ancak her ikisi de aynı fikirle başladı.’ Türkiye’de aynı fikir hâlâ devam ediyor ve fanzinlere farklı yaklaşımlar ilgiyle büyüyor. Türkiye, uzun bir sansür geleneğine sahip ama fanzinler toplumun sansürsüz sesi, belgeleri ve anlık görüntüleri olarak varoluşlarını sürdürüyor.

Sergi kapsamında 3 Temmuz (bugün) 15:00 - 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek Fanzin atölyesinde katılımcılar Deniz Beşer ile birlikte bir fanzinin nasıl oluşturulacağını, pratik bilgileri, sayfa düzenini nasıl hazırlanacağını ve bir dizi katlama hilesini öğrenme fırsatı bulacak. Katılımcılar bu atölyeden sonra kendi fanzinizi yapma şansına sahip olacaklar. Facebook etkinlik sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

“Türkiye’den Mini Fanzin Arşivi” başlıklı sergi, 13 Temmuz tarihine kadar Viyana’da yer alan Kijosk’te görülebilir.

Adres: Kijosk, Wild im West – Mariahilferstraße 166, 1150 Viyana

Künye: Heyt be Chronology- Mini Zine Archive From Turkey, Volumes Independent Art Publishing Fair, Kunsthalle Zürich, 2018

0
1212
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage