25 EKİM, PAZARTESİ, 2021

Kezban Arca Batıbeki’nin “Senin Annen bir Melekti Yavrum!...” Sergisi Merdiven Art Space’de

1984’ten bu yana farklı platformlarda kadın ve popüler kültür üzerine yaptığı işlerle tanınan Kezban Arca Batıbeki’nin pandemi nedeniyle ertelenen “Senin Annen bir Melekti Yavrum!...” başlıklı kişisel sergisi 21 Kasım’a kadar Merdiven Art Space’de sanatseverlerle buluşuyor.

Kezban Arca Batıbeki, sergide annesinin sinema fotoğrafları ve dönemin popüler medyası fotoromanlardan yola çıkarak çeşitli sanat pratiklerini bir araya getiriyor. Sergide sanatçı Türk sinema tarihinde önemli bir yeri olan annesi Nurhan Nur’la paylaştığı çocukluğunun izlerini; sinematografik sahneler, fotoromanlar, alt kültür, klişe, kitsch ve pop kavramları çerçevesinde gerçekleştirdiği sanatsal üretimleri ile izleyiciye sunuyor. Sergi sanatçının kişisel hafızasından, ailesinden kalan fotoğraf, gazete sayfaları, obje gibi efemeralardan, kısacası yaşamından beslenen; yalnızlık, özlemler, hayaller ve hüznün melankolisi ile sarmalanan ve bu kez salt “kadın”a değil, sosyal bir figür olan sanatçı Nurhan Nur’a yönelik içsel ve dışsal kuşatmayı ele alıyor. Serginin küratörlüğünü ve metin yazarlığını yazar , şair ve fotoğrafçı Merih Akoğul üstleniyor.

Batıbeki’nin tuval resimlerinden foto-kolajlarına, enstalasyonlarından kısa filmlerine kadar tüm sanat pratiğinde, sıradan görünen imgeler birer ikona dönüşüyor. Sanatçı her ne kadar tüketim toplumu ve pop imgelerini kullansa da kendi resimsel/plastik anlayışı içinde bu imgeleri yeniden biçimlendirerek yapıtlarına geniş bir toplumsal bağlam katıyor. Sanatsal söylemi ve çalışmalarının gerisindeki düşünsel ortamı, topladığı objeleri, efemeraları kullanarak kurgulayan sanatçının eserlerinde yer alan her bir nesne, sosyo-kültürel hafızanın ve bireysel deneyimlerin ortak donanımları olarak başkalaşıyor. Sergide Nur’un fotoromanlara yaptığı çekimlerden seçilmiş örnekleri kullandığı resimler, mekân yerleştirmesi ve video yerleştirmeleri gibi farklı işler, iki farklı jenerasyonun fotoğraf, video, enstalasyonlar ve yeni teknoloji üzerinden kendi dönemlerine bakışlarını irdeliyor. Sergiye özel fanzin üreten görsel sanatçı Deniz Beşer’in, 150 edisyonla sınırlı el yapımı fanzini içinde bulunduğumuz dijital dünyaya naif bir dokunuşla göz kırpıyor.

​Kezban Arca Batıbeki’nin “Senin Annen bir Melekti Yavrum!...” başlıklı kişisel sergisini 21 Kasım’a kadar pazartesi ve pazar günleri her gün hariç 11.00 - 18.00 saatleri arasında Merdiven Art Space’de ziyaret edebilirsiniz.

0
1578
0
  • 25-10-2021
    0
    750
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 25-10-2021
    0
    881
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 25-10-2021
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage