23 OCAK, CUMARTESİ, 2021

Kendini Olduğu Gibi Sevebilmek: Üç

Stephen Michael King’in gerçek bir köpekten ilham alarak yazdığı ve resimlediği, Poland Sendromu teşhisi konulan erkek kardeşine ithaf ettiği kitabı Üç, Sarp Dakni’nin çevirisiyle Meav Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Üç, üç bacaklı bir köpeğin sıcacık öyküsüyle 3 yaş ve üzeri herkesin kalbine dokunuyor. Hikâyesiyle herkese kendini olduğu gibi sevebilmenin muhteşem bir şey olduğunu gösteriyor.

King, kitabın yazım sürecini şöyle anlatıyor:

''Bir gün, karın ortasında dolanırken üç bacaklı bir köpek yanıma geldi, bana kendini tanıttı ve sonra hiç ayrılmadan yanımda durdu. Bu köpeğin inanılmaz bir karakter olduğunu düşündüm: 20 yıl boyunca, sonunda Üç'e dönüşecek bir kitaba uygun bir taslak yazmaya çalıştım. Ne zaman ki kitabın tek bacaklı olarak tasarladığım diğer karakteri iki bacağı olan bir kıza dönüştü, işte o noktada öyküyü oturttum. Başta insanın kendine yakın olanı bulmasına yönelik olarak düşündüğüm kitap, sonrasında anlayış, kabullenme, empati, minnet ve kendi yolunda ilerleme üzerine bir anlam kazandı.

Üç'ün büyük patlamalar ya da korkunç canavarlardan bahseden gösterişli bir anlatımı yok, çünkü gerçek hayatta köpeklerin böyle hikayeleri yoktur. Zaman zaman tehlikelerle yüzleşseler ya da bir şeylere ihtiyaç duysalar bile, kuyruklarını bir o yana bir bu yana sallayarak tüm koşullara uyum gösterirler.

Üç'ü yazdıktan sonra hikâyenin aslında Poland Sendromu'yla doğan ağabeyim David'le ilgili olduğunu fark ettim ve kitabı ona adadım. Amcamın traktörünün arkasında beraber yer aldığımız bu fotoğrafta, David'in sağ eli ile bacağının daha küçük olduğunu fark edebilirsiniz. Doğuştan solak olmamasına rağmen o eliyle de birçok şey yapabilmeyi öğrendi. Ağabeyim hep mutlu bir insandır ve morali kolay kolay bozulmaz. Onu seviyorum!''

“Bir, 'ki, üç... Bir, 'ki, üç...
Üç için günler hop diye geçiverirdi. Bazen kendine bir ev arardı ya da sevebileceği birini... Ama genellikle, burnu onu nereye götürürse oraya giderdi.”

0
1785
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage