21 NİSAN, PAZAR, 2024

Kasa Galeri ve Dou Print Studio’dan İş Birliği: “Litografi”

Kasa Galeri, Dou Print Studio iş birliği ile 36 sanatçının litografi üretimlerinden oluşan “Litografi” başlıklı sergiyi 31 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

​Litografi ve baskı sanatının görünürlüğünü artırmayı, baskı kültürünün geliştirilmesine yönelik etkinliklerin önünü açarak daha geniş kitlelere ulaşmasını amaçlayan Dou Print Studio, litografi koleksiyonundan bir seçkiyi Kasa Galeri’de izleyicilerin beğenisine sunuyor. Antik Yunanca kökenli Lithos (taş) ve Graphein (yazmak) kelimelerinden türemiş olan litografi, yağ ve suyun karışmamasına dayalı bir düz yüzey baskı türü anlamına geliyor. Kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların uygun kağıtlara basılması sonucunda oluşuyor. Taş baskı olarak da anılan bu teknik günümüzün ofset baskı tekniğinin de başlangıcı olarak kabul ediliyor. Modern ofset litografi disiplini esaslarını taş baskı usulünden alıyor. Bu teknikte kireç taşı yerine matris denilen fotokimyasal metotlarla hazırlanmış çinko ve alüminyum levhalar kullanılıyor.

Güncel olarak Türkiye’de bu teknikle çalışan tek bağımsız atölye olarak ilki 2021, ikincisi 2023 yılında gerçekleşen “Litho Days” başlığıklı litografi günleri etkinliklerini hayata geçiren Dou Print Studio, hem yerel hem uluslar arası alandan farklı disiplinlerde çalışan 41 sanatçıyla çalışarak farklı edisyonlu eserlerin üretilmesine ev sahipliği yapıyor. “Litografi” sergisinde; Ahmet Doğu İpek, Ahu Akgün, Alessandro Rizzi, Anne Kari Ødegård, Antonio Cosentino, Aslı Işıksal, Bartłomiej Chwilczyński, Burçak Bingöl, Burcu Yağcıoğlu, Candan İşcan, Cora Texier, Coşkun Demirok, Çağla Köseoğulları, Deniz Gül, Doğu Gündoğdu, Fırat Güner, Furkan Efe, Furkan Öztekin, Gökhun Baltacı, Gözde İlkin, Gözde Mulla, Gurur Birsin, Hayri Şengün, Hüseyin Arıcı, Kadir Çıtak, Kerem Ardahan, Mert Diner, Naz Önen, Nermin Er, Ramazan Can, Selim Birsel, Sibel Horada, Sinan Logie, Uzay Çöpü (İlker Çelen), Zeynep Beler, Zeynep Kaynar’ın eserleri yer alıyor.

​Litografi ve baskı kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşmasını amaçlayan Dou Print Studio 2019 yılında Litografiyi öğrenmek ve kullanmak isteyen sanatçılarla iş birliği yapmak amacıyla bağımsız bir sanat girişimi olarak kuruldu. Usta baskıcı Doğu Gündoğdu ile videograf ve proje koordinatörü Naz Önen tarafından yürütülen stüdyo, Mart 2020’den bu yana Ankara Ayrancı’da bağımsız baskı atölyesi olarak faaliyetlerine devam ediyor.

0
570
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage