08 KASIM, ÇARŞAMBA, 2023

Jose Eduardo Agualusa’nın “Bukalemunlar Kitabı” Türkçede

Unutmanın Genel TeorisiYaşayanlar ve Diğerleri kitaplarıyla tanıdığımız Jose Eduardo Agualusa’nın değişen zamanın değişen insanlarına bukalemun gibi farklı farklı renkler sunduğu, hikâyeyi bir kertenkelenin ağzından anlattığı romanı Bukalemunlar Kitabı, Bengi De Sa Matos Paixao’nun çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.

Çağdaş Afrika edebiyatının ve Portekizcenin yıldızı José Eduardo Agualusa, bağımsızlığını kazanmış Angola’nın politik atmosferinde toplumsal travmaların hafıza, kimlik ve aidiyet üzerindeki etkisini sorguluyor.

​Karakterlerin her biri bukalemun gibi yeni gerçekliklere bürünüyorlar, fakat toplumsal hafızaya kazınmış geçmişlerinin şiddetinden kaçamıyorlar. Felix Ventura sıra dışı bir ticaret yapıyor; o bir anı tüccarı, bellek satıcısı. El altından insanlara gizlice yeni geçmişler satıyor. Geleceklerini güvence altına almış ancak geçmişinden utananlara, değişen toplum yapısına uyum sorunu yaşayanlara ve toplum içindeki konumunu yükseltmek isteyenlere ‘kusursuz bir geçmiş’ uyduruyor.

0
787
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage