03 MART, ÇARŞAMBA, 2021

John Milton’un “Yitirilen Cennet”i Eksiksiz Olarak Yayımlandı

İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan John Milton’un çok sayıda edebiyat, sanat ve popüler kültür ürünü üzerinde büyük etkisi olan dünyaca ünlü eseri Yitirilen Cennet, Yiğit Yavuz’un çevirisiyle eksiksiz olarak ilk kez İthaki Yayınları’ndan çıktı.

Yitirilen Cennet, Tanrı’ya isyan ederek onunla savaşa tutuşan, sonradan Şeytan adını alacak başmelek Lucifer ve onun isyanına katılmış olan meleklerin atıldığı Cehennem çukurunda başlar.

Gustave Doré, William Blake gibi isimler Kayıp Cennet’in izleklerini resme döktüler. Percy Bysshe Shelley, lirik dramı Zincirlerinden Kurtulmuş Prometheus’un (Prometheus Unbound) önsözünde, karakteri Prometheus’u oluştururken Milton’ın Şeytan’ından esinlendiğini belirtir. Mary Shelley’nin Frankenstein romanı Yitirilen Cennet’e yoğun değinmeler içerir. Joseph Haydn’ın Yaratılış (Die Schöpfung) oratoryosunun librettosunda temel kaynaklardan biri Yitirilen Cennet’tir. 1970’lerin sonunda Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki bu eser üzerine kurulu bir opera bestelemiştir. Bu eserin sanat ve edebiyatın her alanındaki açık etkisi izlenmeye devam ediyor ve edecek. Çünkü Milton’ın şiirleri, tıpkı düzyazıları gibi, ortaya kondukları çağın ötesine uzanan, tüm çağlarda geçerliliğini koruyabilen ürünler.

“Söyle Serafların en ışıklısı, bu parlak kürelerin
Hangisinde yerleşiktir insan; yoksa bulunmaz mı
Belli bir mekânı, gönlü hangisini çekerse
Orada mı kalır?”

0
1751
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage