13 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2020

Jan Paul Schutten’den “Yaşamın Gizemi”

Jan Paul Schutten’in sorduğu 200’e yakın soruya verdiği cevaplarla dünyanın ve insanlığın tarihini anlaşılır kıldığı, yaşamın oluşumunu ve nasıl gelişip çeşitlendiğini açıkladığı, Floor Rieder’in resimlediği kitabı Yaşamın Gizemi, Mert Çağrı Bakırcı sunuşu ve Nevin Soysal’ın çevirisiyle, Ginko Çocuk’tan çıktı.

Yaşamın Gizemi, 2013’te Hollanda’da yılın gençlik kitabı seçildi, 2014’te önceki yılın en iyi kurgu dışı gençlik kitabına verilen Altın Lale’yi kazandı ve Floor Rieder’in çizimleriyle de Altın Fırça Ödülü’ne layık görüldü.

Kitabın Türkçe baskısı için bir sunuş kaleme alan, evrimsel biyoloji konulu makaleleriyle tanınan, Evrim Ağacı’nın kurucusu Mert Çağrı Bakırcı şunları söylüyor:

“(…) bu kitap, gençlere bilimi sevdirmek ve modern bilimin temellerini öğretmek açısından muhteşem bir girişim! Çünkü bu kitapta bilimin sadece heyecan verici uygulamalarını değil, “özünü” bulacaksınız. Evren’in başlangıcından günümüze kadar olan sürecinin, kronolojik bir sıra takip edilerek anlatılması harika! Çünkü bilimi bir bütün olarak anlamadan, parçalarını anlamaya çalışmak çok zor ve çoğu zaman hatalarla sonuçlanıyor. Yani bu kitap, genç okurun derslerini daha iyi anlamasına bile katkı sağlayabilir!

Kitabın dili, anlatımı, verdiği örnekler hep tam isabet! Bir yandan bilimi, bir yandan bilim tarihini öğrenirken, bir yandan da bilimin halen yanıtlanamamış bazı sorularıyla tanışma imkânı sunuyor. Kim bilir, belki de bu kitapta karşılaştığı sorulara dönük merak geliştiren okurlar arasında bilinmeyen cevapları bulacak kişiler çıkacaktır.

(…)Bu kitabı okuyacak her gencin bilime dair algılarının genişleyeceğini, akıllarındaki birçok soru işaretinin gidip, yerlerine çok daha sağlam soru işaretlerinin geleceğini ümit ediyorum.Bu da bizi, bilimin tüketicisi olmaktan çıkarıp üreticisi olmak yoluna sokacak en önemli adımlardan birisi.”

0
1656
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage