23 EYLÜL, PERŞEMBE, 2021

İsveç Sarayı’nın 150. Yıl Kutlamaları “Red Dream” Sanat Etkinliğiyle Başladı

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu İsveç Sarayı’nın 150. yıl kutlamalarına ses ve ışık enstalasyonu “Red Dream (for Gunnar Ekelöf)” sanat etkinliğiyle başladı. İstiklal Caddesi’nden geçen herkesin deneyimleyebileceği eser, 23 - 24 Eylül’de gün batımı saatlerinde şehrin her iki yakasından da izlenebilecek.

İsveç Sarayı’nın 150. yıl kutlamaları kapsamında dün gece (22 Eylül) İsveçli besteci ve görsel sanatlar üzerine yoğunlaşan çalışmaları ile öne çıkan sanatçı Carl Michael von Hausswolff ve Türkiye’nin ses, müzik, mimari ve görsel sanatlar alanlarında önde gelen isimlerinden Cevdet Erek davetlilerle buluştu. Kutlamalar çerçevesinde gerçekleşecek etkinlikler arasında İsveç Enstitüsü editoryal komitesinde yer alan Frederick Whitling tarafından hazırlanacak sarayın tarihinin anlatıldığı kitap projesi, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile iş birliğinde düzenlenecek projeler ve elektroakustik müzik alanında iki ülke arasında konumlanacak sanatçı değişim programı yer alıyor. Etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgiye İsveç İstanbul Başkonsolosluğu sosyal medya hesapları ve internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

İsveçli şair Gunnar Ekelöf’in 1965 yılında İstanbul’da geçirdiği 16 saatlik sürenin ardından yazdığı Emgion Prensi Üzerine Divanı (Dīwān över Fursten av Emgión), şairin en çok bilinen eserlerinden biri oldu. İsveç Sarayı bahçesinde büstü bulunan ve öldüğünde külleri Türkiye topraklarına savrulan şair, İstanbul’da bulunduğu süre içinde doğaüstü bir güç tarafından ele geçirildiğine ve bu eseri o gücün yazdığına inanıyor ve kendini eserin bir yorumlayıcısı olarak tanımlıyor.

İsveç Sarayı’nın 150. yıldönümü için özel olarak tasarladığı eserini İsveçli şair Gunnar Ekelöf’a atfeden Carl Michael von Hausswolff, “Red Dream” ile hayali bir atmosfer yaratmayı amaçlıyor. 20 yılı aşkın süredir kırmızı renkle çalışmalarını sürdüren Carl Michael von Hausswolff, bu rengin aşkı, korkuyu, ilişkiyi, hayatı ve ölümü temsil ettiğini belirtiyor. Sanatçı, Cevdet Erek ile birlikte İsveç Sarayı’nın iç mekânlarını ve dış cephesini kaplayan ses ve ışık yerleştirmesinde bir araya geldi. Cevdet Erek ve Carl Michael von Hausswolff’ın canlı performansını buradan takip edilebilirsiniz.

Türkiye’de ifade özgürlüğü, kanun üstünlüğü, cinsiyet eşitliği ve azınlık hakları gibi konularda aktif olarak çalışmalarını sürdüren İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, gerçekleştirdiği “Red Dream” sanat etkinliğiyle savunucusu olduğu bu değerlere dikkat çekmeyi amaçlıyor.

0
1793
0
  • 23-09-2021
    0
    748
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 23-09-2021
    0
    879
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 23-09-2021
    0
    922
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage