25 ŞUBAT, PERŞEMBE, 2021

İstanbul’dan Londra’ya “Üretim Yoluyla Düşünmek”

İstanbul Modern, sanat ve tasarım alanlarında dünyanın en saygın akademik kurumlarından olan Londra’daki Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji) iş birliğiyle “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” adlı yeni bir projeye imza atıyor. İstanbul’un dünya üzerindeki yaratıcılık kültürü odaklı konumunu destekleyecek yeni bir metodoloji geliştirmeyi amaçlayan proje, “Üretim Yoluyla Düşünmek” başlıklı etkinlik dizisinden oluşuyor. Farklı alanlarda uzman, sanatçı, tasarımcı, akademisyen ve yaratıcı bireyleri bir araya getiren, dokuz ay sürecek etkinlik dizisi bugün (25 Şubat) saat 13.00’te “Üretim Yoluyla Düşünmek: Akıllı Yumuşak Sistemler” ile başlıyor.

Kamuya açık olarak düzenlenecek çevrim içi seminerler ve atölye çalışmalarından oluşan “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” geleceğin zanaatları için iş birliğine dayalı bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlıyor. Teknoloji-zanaat ilişkisine odaklanan etkinlik dizisi kapsamında yapılacak çevrim içi atölyeler, katılımcıları zanaat ve teknoloji etkileşimi ile yeni tekstil teknoloji ve araçlarını keşfetme fırsatı sunacak. Proje kapsamında gerçekleşecek etkinliklerin Birleşik Krallık ile Türkiye arasında disiplinler arası bir tasarım ağı oluşturacağına dikkat çeken İstanbul Modern Şef Küratörü Öykü Özsoy, projeyi İstanbul Modern’in mevcut programlarından yola çıkarak oluşturduklarını belirtti.

Öykü Özsoy proje hakkında şunları söyledi: “İstanbul’un dünya üzerindeki yaratıcılık kültürü odaklı konumunu destekleyecek yeni bir metodoloji geliştirmeyi amaçlıyoruz. Royal College of Art bünyesindeki Yumuşak Sistemler - Tekstil Araştırma Grubu, V&A (Victoria and Albert Museum) ve Londra’daki tasarım müzesi London Design Museum ile ortak çalışmalar yürütüyor. Proje kapsamında düzenleyeceğimiz etkinlikler, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında disiplinler arası bir tasarım ağı oluştururken, zanaat temelli tekstilin geleceğini yaratıcılık ve sürdürülebilirlik eksenlerinde tartışmaya açmayı amaçlıyor.”

Proje “Üretim Yoluyla Düşünmek: Akıllı Yumuşak Sistemler” adlı panel ile 25 Şubat’ta başlayacak. Panel RCA bünyesindeki Tekstil – Akıllı Yumuşak Sistemler Araştırma Grubu, yumuşak malzemelere dair gelişmelere ve bu malzemelerin dijital yapılarla yaratıcı birlikteliklerine odaklanıyor.

Projenin ikinci paneli “Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” başlığı altında 12 Mart’ta gerçekleşecek. İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Öğretim Görevlisi Dr. Berdan Kalav’ın moderatörlüğünü üstleneceği panele Royal College of Art Tekstil Programı Başkanı Anne Toomey, Dokuma ve İplik Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Lynn Tandler, Royal College of Art Malzeme-teknoloji atölyesi Rainbow Winters’ın kurucusu ve Eindhoven University of Technology’de Doktora Sonrası Araştırmacı Dr. Amy Winters konuşmacı olarak katılacak.

“Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” başlıklı panel ise sanatçı ve eğitmen Bager Akbay moderatörlüğünde gerçekleşecek. Panelin konuşmacıları ise sanatçı Güneş Terkol, Tasarımcı Begüm Cânâ Özgür, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Berdan Kalav, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülesi Tekstil Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi İrem Sabanuç, Gamification Group, Tampere Üniversitesi Araştırmacı Oğuz 'Oz' Buruk olacak.

“Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” adlı proje hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1508
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage