25 ARALIK, PAZARTESİ, 2023

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Fındıkkıran” Balesinin Prömiyerini 27 Aralık’ta Yapacak

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Clara Stahlbaum isimli küçük bir kızın yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarına odaklanan büyü-masal tarzı bir yılbaşı klasiği Fındıkkıran balesinin prömiyerini 27 Aralık akşamı, Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirecek.

Çaykovski’nin 1891 yılında bestelediği son eseri olan Fındıkkıran balesi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl sahneleyeceği son gösteri olacak. Koreografisi Mehmet Balkan’a (M.Petipa – L.Ivanov’dan sonra) ait olan Fındıkkıran balesini Lale Balkan sahneye koyuyor. Fındıkkıran, ocak ve şubat aylarında da sahnelenmeye devam edecek. Fındıkkıran balesi hakkında detaylı bilgiye ve biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Alman yazar E.T.A. Hoffmann’ın değişik ülkelerdeki benzer halk öykülerinden yola çıkarak 1816’da yazdığı Fındıkkıran ve Fareler Kralı adlı öyküyü, ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas (père); hikâyenin kasvetli havasını yumuşatıp bir masal havasına dönüştürerek, uyarlama ve çeviri şeklinde 1844’te yayımladı. St. Petersburg’daki Krallık Tiyatroları’nın 1890’larda yönetmeni olan Ivan Vsevolozhsky, Dumas’nın Fındıkkıran öyküsünün iyi bir bale eseri olabileceğini düşünerek Çaykovski’den bu konu üzerine bir bale bestelemesini istedi. Çaykovski’nin, Krallık Tiyatrosu’nun bale yönetmeni Fransız asıllı ünlü koreograf Marius Petipa’nın hazırladığı detaylı libretto üzerine bestelediği Fındıkkıran balesinin dünya prömiyeri 18 Aralık 1892’de yapıldı ancak başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısızlığa rağmen sonraki yıllarda çeşitli koreografların eserde düzenlemeler yaparak yeniden sahnelemeleri sayesinde bale, bir klasik olarak sahnelenmeye devam ediyor. Günümüzde eser, özellikle bir yeni yıl klasiği olarak dünyadaki bütün bale topluluklarının repertuvarında yer alıyor, kapalı gişe olarak sahneleniyor.

Künye:
Reji ve Koreografi: Mehmet Balkan
Orkestra Şefi: İbrahim Yazıcı / Zdravko Lazarov
Sahneye Koyan: Lale Balkan
Dekor: Tayfun Çebi
Kostüm: Sevtaç Demirer
Işık: Taner Aydın    
Video Prodüksiyon: Ahmet Şeren
Şeker Perisi / Clara: Berfu Elmas - Büşra Ay - Ayça Anıl - Berin Kocabaşoğlu 
Prens / Clara’nın Erkek Arkadaşı: Batur Büklü - Çağatay Özmen - Yılmaz Berkay Günay
Çiçek Valsi Prens: Çağatay Özmen, Batur Büklü, Yılmaz Berkay Günay
İyilik Perisi: Berin Kocabaşoğlu - Gizem A. Tuncay - Julia Hartmann
Drosellmayer:  M. Nuri Arkan - Oliver Spence
Baba: Alkış Peker - Alper Akalın
Anne: Ayşe Kıran - Özlem Özgen Ovacıklı
Büyükanne: Tülay Yalçınkaya - Beyhan Başar - Nilay Özaydın
Büyükbaba: Özerk Tozkoparan - Cem İndere
Colombine: Zeynep Güçoğlu - Elifsu Pamukçu - Buket Polat
Harlequin: Can Bezirganoğlu, Berkay Topçuoğlu, Cenk Tan Karayel
Fındıkkıran: Can Bezirganoğlu - Yılmaz Berkay Günay - Arda Erkara
​Kral Fare: Egemen Kement - Ali Türkkan

0
1321
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage