16 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2022

“İo’nun Yeni Sesi”ne Yakından Bir Bakış

Bill Fontana’nın, İstanbul’a kulak veren, dünya prömiyerini Arter’de yapan çok kanallı ses ve video yerleştirmesi “İo’nun Yeni Sesi”ne derinlemesine bir bakış sunan Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi adlı kitap Arter Yayınları’nın “Yakın Plan” başlıklı yayın dizisinde yayımlandı.

Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında Arter’in Kurucu Direktörü Melih Fereli küratörlüğünde gerçekleşen beşinci sergisi, kurumun Bill Fontana’ya özel sipariş ettiği “İo’nun Yeni Sesi” isimli çok kanallı ses/video yerleştirmesini Karbon’da izleyiciyle buluşturuyor. “İo’nun Yeni Sesi” sanatçının, İstanbul Boğazı’nın çeşitli noktalarında, ayrıca Bizans döneminden kalan Şerefiye (Theodosius) Sarnıcı ve Yerebatan (Bazilika) Sarnıcı’nda gerçekleştirdiği kayıtları temel alıyor. Serginin yapımı ve yapıtın Arter Koleksiyonu’na dahil edilmesi süreciyle ilgili finansman ihtiyacının tümünü karşılayan Grundig’in katkılarıyla izleyiciyle buluşan “İo’nun Yeni Sesi”, sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olmasının yanı sıra Fontana’nın Acoustical Visions [Akustik Görüntüler] isimli serisine de eşsiz bir ekleme özelliği taşıyor.

Yayın, Arter’in Kurucu Direktörü ve serginin küratörü Melih Fereli’nin Bill Fontana ile gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşi aracılığıyla serginin ortaya çıkış serüvenine ışık tutuyor. “İo’nun Yeni Sesi”ne eşlik eden yayında, Arter ekibinin eserin araştırma ve üretim süreçlerinde çektiği kareler ve Orhan Cem Çetin’in yerleştirme fotoğrafları yer alıyor. Tasarımını Esen Karol’un üstlendiği kitap, Boğaz’ın gizemli “hafızası” ile iki Bizans sarnıcından gelen zengin karşılığın birleşmesine bir saygı duruşu niteliğinde.

​Grundig’in finansman desteğiyle gerçekleştirilen Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir; Pazartesi hariç her gün ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir.

Künye: Bill Fontana - İo’nun Yeni Sesi (Akustik Görüntüler serisinden), 2019–2022
Çok kanallı ses ve video yerleştirmesi, Değişken boyutlar, Arter Koleksiyonu
Yerleştirme görüntüsü: Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi, Arter, 2022
Küratör: Melih Fereli
Fotoğraf: Sena Nur Taştekne

0
1383
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage