09 MAYIS, PERŞEMBE, 2024

İnsanların ve Diğer Canlıların Tarihine Bir Bakış

Ekolojist Mark Bertness’in geçtiğimiz yarım yüzyılda bilimcilerin ve akademisyenlerin doğal dünya, evrim ve insanlar hakkında öğrendiklerini aktarmayı amaçladığı çalışması Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi, Süha Sertabiboğlu’nun çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.

Bertness, insanların dünyadaki diğer organizmalara ve karmaşık sistemlere ne kadar bağımlı ve ilişkili olduğunu ortaya koymayı ve evrimin sadece bir rekabet olduğu yolundaki düşünceyi değiştirmeyi hedefliyor. Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi’nde iki milyar yıl önceden günümüze kadarki evrimsel süreci takip ederek, rekabet ve iş birliğinin karşıt güçlerinin günümüz insanlarına, hayvanlara ve bitkilere nasıl yön verdiğinin hikâyesini anlatıyor.

​Dünya üzerindeki insan etkisinin hiç olmadığı kadar arttığı günümüz koşullarında dünyaya ve birlikte yaşadığımız tüm canlılara ne kadar bağlı olduğumuzun anlatılması özellikle önemli. Çünkü bu anlatı hem bencillik ve rekabet söylemini aşar hem de geleceğe dair yeni kavrayışlar edinmemizi sağlıyor.

0
460
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage