01 NİSAN, PAZARTESİ, 2024

İmparatorluk Fetihlerinden Günümüze Yeni Bir Tarih: “Orta Asya”

Tarih Profesörü Adeeb Khalid’in “Orta Asya”nın imparatorluklar ve tarih yazımları arasında ufalanmış tarihini bir araya getirdiği bütünlüklü çalışması Orta Asya - İmparatorluk Fetihlerinden Günümüze Yeni Bir Tarih, İsmail Hakkı Yılmaz’ın çevirisiyle Telemak Kitap’tan çıktı.

Khalid, modern dönem Orta Asya tarihçiliğine katkılarını taçlandıran bir kitabında modern Orta Asya’nın bilimsel, analitik ve herkesçe anlaşılabilecek tarihini sunuyor.

“Sovyetlerin dağılmasını müteakip türeyen ulusal anlatıları kesiştirip kateden siyasi ve fikri cereyanların başrolde olduğu bu yeni tarih alandaki büyük bir boşluğu doldurmakla kalmıyor, müstakbel çalışmalar için de yeni bir zemin sunuyor. Uçsuz bucaksız bir sahada, modern çağın periferisindeki göçebeler ve şehir halklarının hikâyeleri 1700’lerden itibaren Rus ve Çin imparatorlukları arasındaki nüfuz mücadeleleriyle şekillenmiştir. Khalid’in kılavuzluğunda, sömürgecilikten devrime, milliyetçilikten modernleşmeye ve toplumsal mühendislik teşebbüslerine, modern çağın iktidar fantezilerinin laboratuvarına dönmüş bölgenin geçirdiği büyük dönüşümlere panoramik bir bakış atıyoruz. Orta Asya: İmparatorluk Fetihlerinden Günümüze Yeni Bir Tarih günümüzde fiili bir soykırımın yaşandığı Doğu Türkistan’dan Türkmenistan’a uzanan, Orta Asya’nın emperyalizm, Komünizm ve ulusal egemenliğin hırslarıyla şekillenmiş son üç yüzyılına damgasını vurmuş yapısal süreklilikler ve kopuşların sistematik ve nesnel bir okuması.”

0
489
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage