26 MART, SALI, 2024

İlayda Bekdemir’in “Kök Aramak: Kuşatılmış Bir Boşluk” Sergisi Bilsart’ta

Video üretimlerine odaklanan Bilsart, İlayda Bekdemir’in “Kök Aramak: Kuşatılmış Bir Boşluk” başlıklı kişisel sergisini 27 Mart- 6 Nisan tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.

İlayda Bekdemir, “Kök Aramak: Kuşatılmış Bir Boşluk” başlıklı mekâna özgü yerleştirmesinde, son zamanlarda üzerine çalıştığı yansıma ve yanılsama konularını, “Dünyayı başka bakış açılarından / yeni duygularla algılamak mümkün mü?” sorularıyla irdeliyor.

“Ben, size dünyayı ancak benim gördüğüm şekilde gösterebilirim. Kendi görüşümü ortaya koyduğumda ve onları tekrar gördüğümde -mekânı mekâna, zamanı zamana yeniden getirdiğimde- yeni bir hikâye yaratmış olurum ve onları tekrar görürüm, bu sonsuz bir döngü.

Beden bir makinadır, imajları görür, imajları gösterir, imajları montajlar ve kendine bir hikâye yaratır. Duygulanım ise belli bir imajdan sonra doğar; imajlar ya da imajların arasındaki aralıklarla. Algı, imajları ya birleştirir ya da birbirleri arasına sınır çeker. Bu noktada iple aynı noktada durur: İp aracılığıyla dikme eylemi iki “şey”i birbirine bağladığı gibi aynı zamanda “şey”ler arasına bir sınır çeker. İmajlar arasındaki ilişki ya da ilişkisizlik hiç bitmeyen yolda olma hâliyle ilişkilenebilir çünkü imajlar birbirine bağladığında / dikildiğinde / montajladığında yalnızca imajları değil, onun bağlandığı zamanı da içine yerleştirmeyi başarır. Bu zamansa aynı zamanda zamansızlığa işaret eder. Yolda olma hâli / gitmek, gerçek mekânlar arasında yer değiştirmek olduğu kadar, mevcut konumdan hiç ayrılmadan yapılan bir eylemdir de. Bir mesafe kat eder ancak bu döngüsel bir zamandır, bir noktadan bir noktaya ulaşmak zorunda değildir. Yol devam ettikçe anlamını kaybeder ya da şekil değiştirerek yeni bakış açıları ortaya koyar, dolayısıyla katmanlaşır; tanıdık olan yabancılaşabilir, periferide görünense merkeze belki de en yakın olandır.

‘Bedenin olduğu yer burasıdır, bedenin eylemde olduğu an şimdidir, bedenin işaret ettiği / dokunduğu şey budur, geri kalan her şey orası, sonrası ya da şu’dur.’
William James”

0
529
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage