28 AĞUSTOS, CUMARTESİ, 2021

“İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” Sergisi SALT Beyoğlu’nda

Britanya’nın görsel sanatlar alanında en prestijli ödüllerinden Turner Prize’a aday gösterilen Cooking Sections’ın (Daniel Fernández Pascual ve Alon Schwabe) SALT Beyoğlu’ndaki “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” sergisi 24 Ekim’e kadar uzatıldı.

İnsan faaliyetleri iklimleri değiştirirken nasıl beslenilmesi gerektiğine odaklanan “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” hem bir sergi hem de iş birliklerine dayalı bir kamu programı olarak SALT Beyoğlu’nda sanatseverlerle buluşuyor. 2018’de başlayan “Sohbetler” serisinin üçüncü sergisi olan “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” SALT’tan Meriç Öner ve Onur Yıldız tarafından programlandı. Prince Claus Kültür ve Gelişim Fonu ile Goethe-Institut’un sağladığı ek destekle hayata geçirilen sergi Our Many Europes (Avrupalarımız) projesi kapsamında geliştirildi.

Etçil, hepçil, yerelci, vejeteryan ya da vegan beslenmeden farklı biçimde, ‘iklimcil’ kavramı bir ürünün içerdiklerinden ziyade, gıda üretimi ve tüketiminin seyrini etkileyen alışılmadık mevsim koşulları ve iklim olaylarıyla ilişkisi üzerinden açıklanıyor. Bugünün gıda altyapısı ve yeme içme alışkanlıklarını, sistemli bir sürekliliği olmayan, art arda yaşanmayan, aralarında bir bağlantı ve tutarlılık bulunmayan yeni kuraklık döngüleri, bozulmuş yağış düzenleri ve kıyı dönüşümleri şekillendiriyor. Londra merkezli Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual ve Alon Schwabe) bu konudaki çalışmalarını SALT’ın davetiyle genişleterek bir zamanların mevsimlerine, haritadan silinen bölgelere ve geleceği meçhul kıyılara doğru bir yolculuk sunuyor.

Cooking Sections’ın bu proje için ürettiği beş işten meydana gelen “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken”de belirmekte olan yeni mevsimleri özellikleriyle görünür kılmaya yönelik seçili vaka araştırmaları yer alıyor. Birlikte düşünmek, araştırmak ve eyleme geçmek için ortak bir platform olmayı hedefleyen program, Sergi mekânı ve dışında şekillenen bir dizi iş birliğine dayanıyor. Mevsimler sürüklenirken ve bütün canlıların metabolizması altüst olurken bu “yeni maddesel ortam”ın içinden geçen insan bedeninin devamlılığı ve yakın geleceğin olasılıkları üzerine öngörüler geliştirmeye çalışıyor.

“İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” sergisini 24 Ekim’e kadar pazartesi hariç her gün 11.00 - 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak SALT Beyoğlu’nda ziyaret edebilirsiniz. Sergi kapsamındaki çevrim içi içerikleri ise saltonline.org üzerinden takip edebilirsiniz.

Künye:
1- Cooking Sections’ın Exhausted [Kurak Topraklar] (2021) enstalasyonundan, Fotoğraf: Mustafa Hazneci, SALT
2- Cooking Sections’ın The Lasting Pond [Kalıcı Gölet] (2021) enstalasyonundan, Fotoğraf: Mustafa Hazneci, SALT
3- Dr. Zimmer’ın tarım projesi önerisinden fotoğraf, Türkiye, 1930, United Church of Christ (UCC), American Research Institute in Turkey (ARIT), SALT Araştırma
​​4- Cooking Sections’ın Weathered [Perişan Eden Hava] (2021) enstalasyonundan, Fotoğraf:

Mustafa Hazneci, SALT

0
3973
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage