10 OCAK, PAZARTESİ, 2022

ICA’in Yeni Direktörü Bengi Ünsal Oldu

Londra’da yer alan Çağdaş Sanatlar Enstitüsü (ICA)’nün yeni direktörü olarak Bengi Ünsal tayin edildi. Ünsal, 55 yılın ardından kuruluşun ilk kadın direktörü olarak Mart 2022'de görevi devralacak.

Wolfgang Tillmans'ın başkanlığında atanan ilk direktör olan Ünsal, ICA’e 75. yıl dönümünü kutlamaya hazırlandığı dönemde katılıyor. ICA'in başarılı görsel sanatlar, film ve eğitim programlarının yanı sıra Ünsal, daha kapsamlı canlı performanslar sunmak üzere programın yapımı ve sahnelenmesi için çalışacak; ICA'in yakın zamanda başlayan akşam programlarının başarısı üzerine yeni içerikler ekleyecek ve Cinema 3 dijital platformunun lansmanı ile COVID-19 salgını sırasında büyüyen dijital sanatlar programını daha da geliştirecek.

Ünsal, Southbank Centre'daki görev süresi boyunca, eleştirmenlerden beğeni toplayan 200'den fazla güncel performansın yer aldığı, yıl boyunca devam eden bir programdan sorumlu oldu. Sorumlulukları arasında konuk küratörler MIA (2017), Robert Smith (2018), Nile Rodgers (2019) ve Grace Jones (2020 için planlandı, COVID-19 nedeniyle 2022'ye ertelendi) ile her yıl gerçekleşen Meltdown festivalini yönetmek; çok disiplinli sanatsal yeniliklere adanmış bir seri olan Purcell Sessions dahil olmak üzere yeni girişimler başlatmak; Southbank Centre’in ilk gece etkinliği serisi olan Concrete Lates, ve İngiltere ve dünya müziğinde keşfedilmemiş en iyi yetenekleri sunan prestijli halka açık performans platformu futuretense yer aldı. Ünsal ayrıca, koreograf Holly Blakey, besteci Mica Levi ve Vivienne Westwood’un tasarımcısı Andreas Kronthaler'ı bir araya getiren Cowpuncher (2018) ve Cowpuncher My Ass (2020) gibi projelerde görev aldı.

Ünsal, 2016 yılında Southbank Centre'a katılmadan önce, İstanbul'un çok amaçlı canlı performans mekânı Salon İKSV'nin Direktörlük görevini yürüttü. Ünsal, Salon İKSV fonunun yüzde yüzünü tamamen marka ortaklıkları, sponsorluklar ve bilet gelirleriyle başarıyla toplayarak markayı sıfırdan inşa etti. Bengi Ünsal ayrıca İstanbul'da Doublemoon Records'ta Genel Müdür olarak çalıştı, kendi etkinlik şirketini yönetti, İKSV’de İstanbul Caz Festivali Direktör Yardımcısı olarak çalıştı,  çeşitli radyo ve TV müzik kanallarının yanı sıra, Universal Music ve BMG’de görev aldı. Music Venue Trust ve Nest Collective'in mütevelli heyeti üyesi olan Ünsal, 2016 - 2021 yılları arasında ICA Direktörü olarak görev yapan Stefan Kalmár'dan görevi devralacak.

ICA’in yeni Direktörü Bengi Ünsal:

“Benim ve diğer pek çok kişi için ilham kaynağı olan, çağdaş sanatlar alanında dünyanın en ikonik ve yenilikçi organizasyonlardan birine katılmaktan son derece gurur duyuyorum.

İş, yaşam, dünya ve bağlantı kurma hakkında bildiğimiz her şeye meydan okuyan bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir sorgulama döneminde, her şeyi anlamlandırmamıza yardımcı olacak kültür, sanat ve ifade alanlarının korunması hayati önem taşıyor. Kültür kurumlarımızın, sanatçıların tam da bunu yapmasına izin veren platformlar olması gerekiyor. Günümüz sanatçıları, ifade biçimleri yalnızca hayal güçleriyle sınırlı olan, türler arasında akışkan ve dünya ile bağlantılı bireylerden oluşuyor. ICA, mekânlarının ve uzmanlarının çeşitliliği ile bu sanatçıların yaratması ve ilham vermesi için bir yuva; hızla gelişen toplulukların daha doğru bir şekilde temsil edildiği ve hoş karşılandığı bir alan; yaratıcı karşılaşmalar için bir merkez olabilir.

​Sonuçta, ICA'in bizlere mirası budur. Burası, 75 yıldır Independent Group’tan müzisyenlere, film yapımcılarına ve düşünürlere kadar, her alandan sanatçıların cesur olabileceği ve statükoya meydan okuyabileceği bir yer oldu. ICA’in geleceğini bağımsız, çağdaş sanat ve kültür için bir platform ve küresel çapta kültürel ifadenin merkezi olarak şekillendirmek üzere harika yeni iş arkadaşlarım ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum.”

Bengi Ünsal'ın fotoğrafı Muhsin Akgün'e aittir. 

0
2129
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage