20 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2022

Hayvanların Keşfedilmemiş Dünyasına Yolculuk

Ekoloji profesörü Loïc Bollache’ın hayvanlara ve hayvan-insan ilişkisine dair zihinlerde yepyeni bir pencere açtığı, insanlar ve hayvanlar arasındaki hiyerarşiyi yıktığı çalışması Hayvanlar Nasıl Düşünür, İnsan Ne Görür?, Seda Sevinç’in çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.

Hayvanlar Nasıl Düşünür, İnsan Ne Görür?; hayvanların dünyasına ilgi duyanlar için bir rehber niteliğinde olduğu gibi zengin içeriğiyle ve deney çeşitliliğiyle popüler bilim okurunun da ilgisini çekebilecek bir popüler bilim kitabı.

​Uzun yıllar zeki olmadıkları kabul edilen hayvanları gözlemlediğimizde aslında bu beceriye sahip tek tür olmadığımızı ve zekânın pek çok formu olabileceğini anlarız. Ekoloji profesörü Loïc Bollache, bu kitapta zekâ kavramının karmaşıklığından yola çıkıyor ve IQ gibi kriterlerle bu beceriyi sayılara indirgeyerek elde edilen sonuçların kapsayıcı olmadığının altını çiziyor. Hayvanların dünyasının, deneyim ve becerilerinin bizim ölçümlerimizle sınıflanamayacak kadar karmaşık ve çok boyutlu olduğunu vurguluyor. Güncel araştırmalardan hareketle zekânın çeşitliliğine değiniyor ve hayvan zekâsını iletişim, kültür, sosyal hayat ve duygusal zekâ üzerinden tanımlamaya çalışıyor. Kurtların birbirini teselli edebilmesinden, karıncaların en kestirme yolu bulabilmesini sağlayan kolektif zekâsına, somonların çiftleşmek için doğdukları yere dönebilmelerini sağlayacak kadar kuvvetli hafızalarından, arıların dans ederek iletişim kurabilmesine kadar hayvan zekâsını tüm yönleriyle ele alıyor.  

0
1616
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage