08 NİSAN, PERŞEMBE, 2021

Hayalet Oğuz Kitabı: Burası Orası Değil

Kaya Tanış’ın uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplaçin’i namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, ortaya koyduğu “işlerle” edebi bir otopsisini yaptığı ve onun aslında nasıl çalışkan bir “bohem” olduğunu belgelediği Burası Orası Değil – Hayalet Oğuz Kitabı, Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı.

Tanış’ın bu çalışması Türk edebiyat ve kültür sahnesinin en ünlü “bohem”i, yaşamı ve yaptıkları hep bir efsane etrafında anlatılan Hayalet Oğuz (Oğuz Halûk Alplâçin) hakkında kaleme alınmış en kapsamlı çalışma. Burası Orası Değil ( Hayalet Oğuz Kitabı)’nda Tanış, Oğuz Halûk Alplâçin’in önce hayatında eksik bilinenleri belgeleriyle ortaya koyuyor, daha sonra şiirlerinden öykülerine, yazılarından çevirilerine imza attığı işleri bir araya getiriyor.

Hayat hikâyesi eksikler ve biraz da bu yüzden rivayetlerle dolu, gün geçtikçe efsaneleşmiş bir isim Oğuz Halûk Alplâçin. Namı diğer Hayalet Oğuz! 50 Kuşağı’nın tam ortasında yer alsa da genel olarak hep kenarda kalan bir figür. Tük edebiyat ve kültür hayatının en meşhur “bohem”lerinden, büyük nihilist. İlk defa Tezer Özlü’nün bir “Hayalet Oğuz” başlıklı anı/hikâyesinin kahramanı olarak kitap sayfalarında yer alan Hayalet Oğuz, daha sonra kimi yazarların anılarında ve nihayet Sezer-Orhan Duru’nun kaleme aldıkları O Pera’daki Hayaletkitabında karşımıza çıkmıştı. Kimi edebiyat meclislerinde zaman zaman bahsi geçse de uzun yıllardır “hayalet”liğini koruyordu Oğuz Halûk Alplâçin. Bu çalışmayla ise nihayet ete kemiğe bürünüyor. 

0
2650
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage