09 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2020

Günümüz Toplumunda Uyku İhtiyacı

Jim Horne’un günümüz toplumunun şikayet ettiği uyku yoksunluğuna dair kanıları inceleyen bilimsel çalışması Uykusuzluk - Günümüz Toplumunda Uyku İhtiyacı, Akın Emre Pilgir’in çevirisiyle, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.

Horne’a göre “toplumsal bir insomni” hastalığı çektiğini belirten, bunu dijitalleşen alışkanlıklarımıza, çevrimiçi sosyal ortamlarımıza, çalışma tempomuza dayandıran; hepimizin modern yaşam içinde kronik bir uykusuzluk içinde yaşadığını iddia eden, hatta uykusuzlukla obeziteyi, kalp krizlerini, zihinsel ve fiziksel rahatsızlıkları ilişkilendiren yaygın bir kanı var.

​Uykular kötüleşmiş, verimsizleşmiş vaziyette, bu kaybın nedenleri ve olası sonuçlarını bilimsel kanıtlarla tartışmaya açıyor bu eser. Dahası bunu uyku üzerine yapılmış bilimsel çalışmaları tarihsel bir şekilde aktararak ve fiziki veya psikolojik rahatsızlıklarla uykusuzluk arasındaki ilişkiyi tüm açılarıyla değerlendirerek yapmakta. Kesin ve anlaşılır bir dille yazılan bu çalışma, gerçek dünyadan alınan örnekleri ve değerlendirmeleri bilimsel deneyler ve öncü çalışmalarla yan yana getiriyor. 

0
2866
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage