24 ŞUBAT, SALI, 2026

Göç ve Aidiyet Odağında Bir Sergi: “Dünyanın Sarsak Muğlaklığı”

Göç, bellek ve aidiyet ekseninde şekillenen “Dünyanın Sarsak Muğlaklığı” başlıklı sergi, 6 Mart-17 Nisan tarihlerinde Sabancı Üniversitesi KASA Galeri’de, 29 Mayıs-13 Haziran tarihlerinde ise Ateljéhuset F2 Artist Run Gallery’de izleyiciyle buluşuyoruz.

Küratörlüğünü Derya Yücel’in üstlendiği sergi, İpek Duben, Gözde İlkin, Murat Gök, Şeyda Özdamar ve Volkan Aslan’ın yanı sıra Fikret Atay, Kristina Lindberg, Mattias Käll, Rio Drop, Tekin Karakuş ve Johanna de Verdier’in işlerini, göç, kimlik, bellek, beden, doğa ve teknoloji temaları etrafında bir araya getiriyor. Farklı kuşaklardan ve coğrafyalardan gelen bu on bir sanatçı, sergi kapsamında bireysel anlatılarla kolektif hafızayı, bedensel deneyimle politik sınırları yan yana getiriyor. Sergi, izleyiciyi dünyanın kırılganlığı, hareketliliği ve dayanışma ihtimalleri üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor.

Göç, yalnızca fiziksel bir yer değiştirme ya da sınır aşımı değil bireyin kimliği, aidiyet duygusu ve hafızasıyla yeniden yüzleştiği sarsıcı bir deneyim. “Dünyanın Sarsak Muğlaklığı” sergisi, göçün bireysel ve kolektif düzeyde yarattığı kırılmalara, belirsizlik hâllerine ve melez kimliklere odaklanıyor. Sergi, günümüz dünyasında göç olgusunu savaş, çatışma, mültecilik, sürgünlük, sınır politikaları ve yerinden edilme süreçleriyle birlikte ele alıyor. Sanatçılar, bu çok katmanlı deneyimi tanıklıkla sınırlı kalmadan bellek, beden, doğa ve mekân üzerinden geliştirdikleri estetik yaklaşımlarla görünür kılıyor. Kumaşlar, arşiv belgeleri, videolar, fotoğraflar, sesler ve dijital imgeler, göçün bıraktığı maddi ve duygusal izleri izleyiciyle buluşturuyor. Çek-Brezilyalı filozof Vilém Flusser’in sürgünü, “yeni kökler yaratmak için çevresini dönüştüren birey” olarak tanımlayan yaklaşımından hareketle sergi, sanatın yalnızca bir temsil alanı değil aynı zamanda düşünsel hareketliliğin ve estetik direncin üretildiği bir zemin olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda sergi, evi olmayanlar ve ait olacak bir yeri bulunmayanlar için nasıl bir mekân ve topluluk tahayyül edilebileceği sorusunu merkezine alıyor.

“Dünyanın Sarsak Muğlaklığı” sergisi ilk olarak İstanbul’da Sabancı Üniversitesi KASA Galeri’de ardından Örebro’da yer alan Ateljéhuset F2 Artist Run Gallery’de izleyici karşısına çıkacak.

Künye:
1. Gözde İlkin - Companion Plants Entrusted Stones-III photo credit Tughan Anit
2. Murat Gök - LaDolceVita
3. İpek Duben - Farewell
4. Rio Drop - Nest small
5. Mattias Käll - Discplacement 3

0
193
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage