25 EKİM, ÇARŞAMBA, 2023

“Giselle” Balesi 27 Ekim’de Prömiyer Yapacak

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, romantik balenin başyapıtlarından biri olan Giselle balesinin prömiyerini 27 Ekim akşamı Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu’nda yapacak.

Alman şair Heinrich Heine’nin Almanya Üzerine adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi’nden ilham alan Giselle, ilk kez 28 Haziran 1841’de Paris’teki Salle Le Peletier’de bulunan Ballet du Théâtre de l’Académie Royale de Musique’de sahnelendi. Giselle, Fransız besteci Adolphe Adam’ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal yaşam biçimi ile olağandışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan romantik balenin en önemli yapıtları arasında yer alıyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl yeniden repertuvarında yer verdiği Giselle balesini Zeynep Sunal Öngün sahneye koyuyor.

Doğaüstü ögelerin yer aldığı Giselle balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve güzel, bir o kadar da utangaç Giselle adında bir köylü kızı ile kendisini ona “Loys” adlı bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan Kont Albrecht’in trajik ve romantik hikâyesini anlatıyor. Aşk, hüsran, ölüm, vicdan azabı, kavuşamama ve yeniden birleşme düşü ekseninde geçen Giselle, tüm bu “imkânsız aşk”, “zengin erkek-fakir kız” gibi dramatik konuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik dil sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri hâline geldi.

Giselle 27 Ekim akşamı prömiyerini yaptıktan sonra; 1, 7, 15 Kasım, 2 ve 7 Aralık tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda, 4, 21, 22 Kasım ise Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Etkinliklerin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
980
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage