25 KASIM, PERŞEMBE, 2021

Galeri 77’den Karen Arakel Seçkisi “ARAQEL”

Karen Arakel’in zengin dünyası “ARAQEL” başlıklı sergi ile 12 Aralık’a kadar Galeri 77’nin Karaköy binasında sanatseverlerle buluşuyor.

Eserlerini ARAQEL ismiyle imzalayan Karen Arakel’in işlerinde rüyalar, içe bakış, dini ve mitolojik semboller ile doğanın eşsiz güzelliği sanat tarihinin farklı akımlarıyla bir araya geliyor. Sanatçının kullandığı tekniklerle resmettiği eserleri, izleyiciyi geçmiş, bugün ve olası gelecek arasında bir yolculuğa çıkarıyor. Sanatçının sıkça kullandığı zamanda yolculuk teması Arakel’in sanat anlayışının temellerini oluşturuyor. Ruh, sanatsal yaklaşım, vizyon ve estetik değerler açısından kendisine yakın olan akımları, dönemleri ve sanatçıları belirleyerek işe başlayan Arakel, farklı çağlardan kültürler ve bu kültürlerden doğan olayları inceleyerek, kendi yaratıcılığının ipuçlarını buldu. Sanatçı Arkaik, Helenistik, Klasik ve Rönesans sanatlarının yanı sıra Dadaizm, Sembolizm, Soyut Dışavurumculuk, Sürrealizm, Post-sürrealist Modernizm gibi birçok farklı akım ve üslupları derinlemesine analiz ederek kendi yorumuyla eserlerini oluşturdu.

Karen Arakel farklı ülkelerin resim sanatını ayrıntılı olarak araştırmaya, becerilerini geliştirmeye ve Batı modern sanatıyla sentezlediği külliyatının temelini oluşturan Japonya ve Çin kökenli mürekkep resmi tarzı olarak bilinen Sumi-e de dahil olmak üzere çeşitli grafik ve çizim tekniklerinde ustalaştı. Ayrıca, yağlıboya tekniğine tamamen hâkim olan Karen Arakel, çok çabuk kuruması ve kusurları hemen belli etmesi sebebiyle uygulaması çok zor olan ahşap üzerine “tempera” (zamklı boya) tekniğinde de uzmanlık kazandı. Mürekkep, kalem ve karakalem kullanarak; insanın ilkel içgüdüleri, sevinçleri, içsel korkuları ile çeşitli alegorik imaları bir araya getiren sanatçı, suluboya ile de genellikle doğayı resmediyor.

Galeri 77 sanatçının zengin çeşitliliğinin görülmesi ve bu sayede Arakel’in daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla hayata geçirdiği farklı teknik ve akımlardan oluşan seçkiye koleksiyonerlere ait eserleri de dahil etti.

​Karen Arakel’in eserlerinden oluşan “ARAQEL” başlıklı sergiyi 12 Aralık tarihine kadar Galeri 77’nin Karaköy’deki mekânında ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sergiye dair üç boyutlu sanal tura buradan ulaşabilirsiniz.

0
1995
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle