03 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2021

Füsun Onur’un “Opus II - Fantasia” Yerleştirmesi Arter’de

Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un Arter Koleksiyonu’nda bulunan Opus II - Fantasia adlı yerleştirmesi Arter’de Emre Baykal küratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor. Onur, doğrudan müziksel referanslar taşıyan bu yerleştirmede dört sıradan nesneyi müziğin mecrası ve unsurları olarak kullanıp, mekânı ve zamanı ritim ve varyasyonlar yoluyla ele alıyor.

2011 yılında Arter Koleksiyonu’na katılan Opus II - Fantasia (2001) adlı yerleştirme yeni bir mekânsal düzenlemeyle Arter’deki galeri mekânına uyarlanarak Emre Baykal küratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor. Füsun Onur’un ilk kez 2001’de Baden-Baden’daki Staatliche Kunsthalle’de gerçekleştirilen “Aus der Ferne so nah” [Uzaklardan Bu Kadar Yakına] başlıklı sergi için tasarladığı Opus II – Fantasia, daha sonra Arter’deki “Görünmezlik Taktikleri” (2011) ve Neues Museum Nürnberg’deki “Zamanın Kıyısında” (Saum der Zeit, 2018) başlıklı grup sergileri için farklı düzenlemeler hâlinde mekâna uyarlamış ve izleyicilerin karşısına çıkmıştı.

Sanatçı formu, mekânı, zamanı ve bunlar arasındaki ilişkileri sıra dışı bir malzeme çeşitliliğiyle araştırırken gündelik, öyküsel, hatta otobiyografik öğeleri de devreye sokuyor ve müziği farklı duyuların dahil olduğu bir süreç olarak ele alıyor. Onur’un Çiçekli Kontrpuan (1982), Kadans (1995), Opus I (1999), Prelüd (2000), Noktürn (2001) ve diğer pek çok yapıtında olduğu gibi, doğrudan müziksel referanslar taşıyan bu yerleştirmesinde, dört sıradan nesne birbirleriyle etkileşime girerek mekâna özgü bir kompozisyon oluşturuyorlar.

Füsun Onur yarım asrı aşan sanatsal üretiminin tamamını, doğup büyüdüğü ve halen yaşamakta olduğu evin büyülü dünyası içinde şekillendiriyor. Sanatçının farklı dönemlerde ürettiği yapıtların önemli bir bölümü, Emre Baykal küratörlüğünde Arter’de gerçekleştirilen “Aynadan İçeri” (2014) başlıklı retrospektif sergide bir araya getirilmişti. Ayrıca sergiye ek olarak sanatçının üretimi üzerine kapsamlı bir kitap da hazırlanmıştı. Sanatçı şu sıralar 2022 yılında düzenlenecek olan Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu için yeni bir eser üretmeye hazırlanıyor.

Füsun Onur’un Opus II - Fantasia adlı yerleştirmesi 20 Şubat 2022 tarihine kadar Arter’de izlenebilir.

Künye: Füsun Onur, Opus II – Fantasia (detay), 2001 [2021], Örgü şişleri, altın yaldızlı ip yumakları, porselen figürler, kaideler, Arter Koleksiyonu Fotoğraf: flufoto

0
3606
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage