10 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2021

Feride İkiz’den NFT Koleksiyonu Sergisi: “Crash”

Koleksiyoner Feride İkiz’in kripto sanat dünyasının sanatçıların yer aldığı NFT Koleksiyonu “Crash” başlığında 1 - 6 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Contemporary İstanbul içerisindeki House of Brothers Lounge’da sanatseverlerle buluştu.

Piksel Yeni Medya Programı’ndan Hande Şekerciler ve Arda Yalkın (ha:ar) proje ve kürasyonunda düzenlenen “Crash” ile Türkiye’de kişisel bir NFT koleksiyonunun ilk kez fiziksel ortamda sergilenmiş oldu. Yenilikçi ve anı yakalayan yaklaşımını seçkisine yansıtan Feride İkiz’in birçok farklı disiplini bir araya getiren koleksiyonunda dijital sanattan heykele, videodan yerleştirmeye çeşitli eserler yer alıyor. “İnsan” teması etrafında koleksiyonunun temellerini atan İkiz, seçkisinde kavramsal sorunlara eğilen, meselesi olan işlere ağırlık veriyor.

Feride İkiz son bir senedir koleksiyonuna pek çok NFT eser ekledi. Seçkisine dijital sanat çalışmalarıyla bir anda dünya çapında bilinirlik kazanan ve kripto sanat dünyasının da en tanınmış isimleri arasında yer alan Pak’tan 1987’den beri dijital sanatla uğraşan, dünya çapında pek çok ödül alan, önemli müze ve koleksiyonlarda eserleri yer alan Rus sanatçı kolektifi AES+F’e, Türkiyeli sanatseverlerin çok yakından tanıdığı ve büyük beğeniyle takip ettiği Refik Anadol’dan kripto sanat dünyasına başarılı bir giriş yapan sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler & Arda Yalkın)’a, Gulbenkian Vakfı Ödülü’ne sahip enstalasyon işleri ile tanınan Özge Topçu’dan eleştirmen, koleksiyoner, sanatçı Kenny Schachter’e, İtalya’dan esrarengiz sanatçı Dot Pigeon’dan yapay zeka sanat hareketinde öncü Mario Klingemann’a, dünyaca popüler Grimes’dan dijital sanatın öncülerinden Gmunk’a pek çok ismin NFT çalışmalarını ekleyen İkiz’in bu kapsamlı koleksiyonu “Crash” başlığı altında ve Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda House of Brothers’ta sanatseverlerle buluştu.

​Kripto sanat koleksiyonerliği, eser alım-satım ve üretimi, rekor kıran yeni satışlar derken blockchain dünyası asla hızına yetişilemeyecek bir hâl aldı. Geleneksel ve kripto sanatın ilişkisini simgeleyen bu çarpışma hâli aynı zamanda sergiye adını da verdi. Kripto sanatın sunduğu teknolojik altyapı ve NFT dünyasını güncel eserler üzerinden tartışmaya açan “Crash” sergisi kapsamında “Piksel Art Talks at House of Brothers” adlı bir konuşma serisi de gerçekleştirildi. Bu konuşma serisinde NFT dünyasıyla ilgili pek çok konu tartışmaya açıldı. 

0
4069
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage